新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

175 回覆
162 Like 368 Dislike
雪:
1. 香港p牌制度真係過份嚴格 新牌仔出車你只有兩次機會 只要你係一年內有兩次涉及扣分嘅違例你就即刻畀人收牌 即刻重考.
香港有好多揸車好叻嘅人 但係亦有好多人就算有正式牌都唔可以保證一年唔會扣兩次分 更何況係p牌仔. Is it too harsh for a newbie ?

2. 依家馬路上面人手一部車cam 你真係唔小心犯錯好容易 畀人放大檢視 (法庭見

3.悲觀少少 攞到p牌即刻揸車 唔好彩中咗招畀人釘牌 你之前排嘅期 考試嘅心機同埋金錢 全部浪費曬. 排尾期 差唔多等0.5-1年先有得考試, 仲要再重新p一次. 即係total浪費2-3年你先攞到正式牌

唔雪:
1. 過咗路試緊係要出部車玩下啦
2. CLS 我手車咁勁 點會中招扣分 睇熟條路線 預先評估好有啲咩動作要做 冇事嘅~ 而且好地地人哋點會特登搞鳩你 搞到你冇咗個p牌
3. 新牌就係要多啲揸出 去吸收路面經驗 以後正式牌先嚟揸就變炸彈㗎喇
4. 大不了咪重新考過

唔雪
Is it too harsh for a newbie?

馬路唔係俾你玩嘅地方
點解你會覺得唔犯錯係harsh
唔雪
但建議攞到渣完1年/無渣要再考多一次正式牌駕駛考試
廢事比佢地雪完攞到國際牌自駕遊搞到人
大把人特地學車係為享受

所以p牌即月出車
P牌仔小心啲慢慢揸,做多啲research 記熟啲馬路規則有咩問題雪自己一年甩P 上路如果犯錯咪又係1823見如果你係無心學點上馬路嘅就勸你唔好揸車
你應該唔知P嘅原意係咩 就係等啲冇經驗嘅司機要小心翼翼去揸 練成一個好習慣 之後先放寬去甩P行扣分制

如果你覺得有兩次犯錯機會係太少 已經係錯 正確嚟講係唔應該犯錯 俾機會你唔等於你可以放鬆亂揸

與其去諗雪唔雪 不如更小心去揸 學完車係更加應該要去操 咁先有記憶有經驗去應對

肯定嘅係 你雪完一年 乜記憶都冇曬 恃住有15分喺手 你一定會亂咁揸
你問得依個問題即係你冇信心一個人揸車
噉你不如雪1年上10 18, 等啲大車師傅教你點樣控好啲架車
嗰啲師傅先至真係教你點揸車控車, 啲GP1師傅10個有9個都係流流地
講真曬鳩氣啦
P唔p根本同小唔小心無關
同考牌一樣一切都係睇彩數

P牌成套制度都on9
最弊你網上日日睇到成班盲毛橫衝直撞仲揸緊車
逆線、硬cut、爭路乜都有
你戰戰兢兢守規矩
小小錯俾人扣分就無
我今個禮拜甩P
同你講一定要雪
呢一年揸車基本上揸到戰戰兢兢
同埋你P牌唔犯錯係冇可能
嗰時傻鳩甩p先買車
點知原來揸車好撚爽 建議考到即揸
你未經歷過行高速中慢線比大車巴士頂撚住又行唔到快線嗰種絕望緊係話爽啦
其實我都估到係呢個情況 辛苦啦 ching
如果你成日行高速一定揸到好燥
一嚟要行70 (呢個守唔守就你諗你啦)
但係唔行得快線先係最令你燥
p牌最on9 係高速都係比行70
維持個速度仲難 下下要放慢
踩到75都驚比人影相加監
P牌揸左成年都無咩事
小心小心同記住P牌咪慢慢嚟
唔好理人地咩推你閃你個D
條路你係行得70就70,SET埋CURISE MODE行70唔好超速
D車唔開心唔想跟自然會過你頭

呢一年反而最學識係定同心理
P牌之後即刻買左部二手腳車,頭一星期好守規矩行50-70,之後已經放飛自我跟牌行。

惟一係果一年就真係唔好行快線,基本上你渣得快無人咁得閒捕你,只要跟牌行,行快線就好大機會比人地影住駕。

行熟左既路已經當甩p咁揸,唔熟路就睇定map,睇下啲迴旋螺旋拎邊條線,cut線慢慢黎,睇準望鏡望盲區無就出,只要唔好急就ok。
佩服 勇氣與智慧的證明
其實P牌買唔買車揸都可以嘅 最主要睇下揸車有冇天份(上手速度,技術同駕駛意識)
ching 揸車返工?
行親高速過車開到過速都驚驚地

明白係有相機先會影到(跟牌加15)

但心入面揸完都係驚

規舉理論上小心就唔會犯

但會擔心d 19亂咁1823 例如幾個個車位切線

如果佢照掉上1823 有機會比人扣分
雪一年再揸果d仲危險
Is it too harsh for a newbie ?

嘩屌你老母英文咁好
我打撚曬冷震
自私咁睇,雪,因為啲罰則真係太嚴苛,郁啲就加監釘牌,揸熟晒都限速70,你試吓落吐露港同北大嶼,俾啲大貨櫃推爆

不過雪完都要自律,補鐘係必須,揸熟之前掛番個P同跟番P牌規則,熟咗先自己甩

其實只要唔係罰得咁嚴,齋罰多啲錢嘅話,都唔建議雪

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞