新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

207 回覆
183 Like 414 Dislike
P牌小心d 咁正牌係咪就可以放鬆d ? 的士佬巴士又可以唔洗小心?
真 好驚俾人投訴俾人響安 又行唔到快線又唔可以行超70 成日好驚俾人影住駕
你幾耐之前先? 幾年前政府唔缺錢 同要燒碟先投訴到 依家就咁用微信upload 好唔同 又多人有車cam 我都好驚一做錯野俾後面d 車影住駕🥲
憑咩一視同仁?
再姐 邊個話正牌就唔洗小心
你咁講 不如考車再鬆啲 反正路上面個個啲野都唔會做足
建議樓主縮返入老母個閪度,人生都好戰戰兢兢

未試過一年畀人扣兩次分
十幾年牌都係扣過3次
正正常常咁揸車點會無啦啦比人扣分
點解唔可以一視同仁? 正牌唔係應該要更小心咩? 你係咪有特權 你係咪大撚哂
上年
咁不如取消埋P牌制度都一視同仁
咩叫正牌應該再小心啲 新手大哂咩
咁都叫有特權cls
我淨係知考牌好嘥時間
扣咗第一個三分 就唔可以有第二個三分 換言之你只有一次機會
返工正常一年揸300日車 冇人可以寫包單話0失誤/意外

btw 我對你手車冇乜興趣 何況十幾年牌 你嗰陣連p牌呢個制度都唔知有冇
唔應該
P牌只要守規矩
盡靠左行駛 唔阻人
限70
行錯寧願兜下路 唔好硬cut
唔衝燈 唔cut 雙白 超速唔過15
基本上慢慢揸 無好大問題
十分同意 但聖人連登仔一見P牌仔犯錯就如獲至寶 又拉又鎖 又話咩唔犯錯有幾難 諸如此類
有5個正牌狗負皮你
利申正牌狗
邊個話加15先影同埋除左相機仲有老隱同地炮的
連登仔唔同意修改,佢地覺得P牌已經好寬鬆,個個聖人連登仔一世都唔超速唔cut雙白架
你忍到咪甩p先揸
唔洗理人講咩
小弟當年仲未有P牌制度,考到已經雪咗兩年先搵到份5.5揸車嘅工。
後來考19,20,再考唔同嘅機牌。
Btw,不論P或雪藏,唔熟咪補鐘再揸車,其實揸車已經係最簡單嘅事。
個個講到咁口響
正牌都係2次3分就釘牌嘅話睇下有冇人講唔harsh囉

對果啲話揸n年車都唔會被人扣嘅又好
少啲馬路炸彈搞鳩你
呢個位真係好閪
但過多兩次就冇野
不如你分享下有咩情況係唔cut雙白唔得?
踩到影線驚俾人影住駕🥲
真,後面啲車跟貼少少就好大壓力
有咩大壓力 夠姜咪追我尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞