新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

207 回覆
183 Like 414 Dislike
Harsh個位係p牌2次3分就停牌,正牌有經驗反而有15分
無呀 無聽到有聲
香港唔需要咁多人揸車,P牌咁嚴格係好事
咁無野既
唔該哂
網上大部分人都話唔雪
現實應該9成都會雪
P牌衰兩次要重考架喎
識人P仔試過掛P,但後面個P行行吓車甩咗唔為意,中road block,俾人加監半年

你問我雪唔雪我就答老閪都雪啦,雪完個牌係自己嘅,雪完再補鐘同掛P呢啲就後話啦
上網問嘥尻氣啦,你試吓開post問唔小心cut咗雙白,應唔應該自首,都九成人答你應該啦,但現實邊個會自首

事實上雪又冇後果,網上叫你唔好雪又冇後果,網上叫你自首又冇後果
我就係考到P 一路揸

可以同你講P 牌揸係最無癮同最大壓力既時間
成日怕俾人投訴、俾人影、快線唔敢行,好多唔攞唔到最佳路線。

試過超速影到84以為要加監擔心左成個月但係又無事。

但P 牌就揸真係好有用,基本上半年後同普通司機無分別,一年後手車熟到pk。 心理質素好好,因為正牌開車壓力一定唔及P 牌。早出保險NCB 多一年。

同埋P 牌時保險貴你通常唔會出貴車,所以即做成日泊車整花條鈴或車身都唔肉痛,而家又學到好多野比如洗車、去搵車房換油、CHECK 車續牌...

所以P 牌都係要揸
掛P牌出街個個都怕咗你無人敢埋身
照去啦
我P 牌時唔小心衝紅燈,過雙白,CUT 得唔好比人呠爆,都試過,每次驚一排但都無野
只可以講超速反而真係唔好,好多相機
兩次機會都嫌少
洗唔洗比你撞死下人先?
有 P 唔揸雪一年,即係你無揸車既需求
一年後你甩 P 囉正式牌都未必會揸

我好多朋友都係雪一年後囉左正式牌都無揸
錯一次可能就死仲要兩次
你會揸到扣分重考即係你未夠資格擁有車牌先更加應該重考
香港就係唔夠Harsh先咁多馬路炸彈
人地錯扣你分? 你係咪搞錯咗啲乜
你戰戰兢兢都會犯錯
雪一年乜撚都唔記得哂但唔使戰戰兢兢就唔會犯錯?
根本應該有出車,車有reg命先至計P,咁就唔會有咁多馬路炸彈/雪藏牌海外揸柒出國際
講樣on9 野你聽, 上年學車果陣,
師傅同我講而家考車9成睇運, 1成睇你操控架車

所以肥左都唔洗太自責,叫我要怪就怪TD 制度太on9

佢仲講又唔見d 人屌筆試唔合格? 屌乙部唔合格?
因為呢d 全部有客觀因素判斷,
而丙部,就係個官覺得你唔得就唔合格, 仲要無得上訴, 你話呢?
Keepo住渣咗成年, 出現你講既情況一隻手都數得哂
根本個個見你係P都會醒水爬頭, 彈開九丈遠
考完即買車
揸左一個月
都唔會淨係揸70
跟牌揸正正常常都唔會有人篤你灰
揸住架車喺馬路麻煩俾啲責任感
正正常常揸點會cut到雙白線/超速/衝燈
為咗唔使俾人收返個牌而雪夠一年先揸,又唔去補鐘正一自私撚
P牌 暫時覺得大家都幾禮讓
可能我揸26大家驚左我

keep住慢線其實都算安全
cut線我就打定燈 通常都肯讓

而家揸開先發覺學車睇盲點好有用

利申 個P牌掛到出一出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞