新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

207 回覆
183 Like 414 Dislike
日日行同一路線返放工都扣得分好心就反省下
p牌雪一年可以甩p真係極on9嘅制度
你p牌就係欠缺駕駛經驗
擺出嚟比其他道路使用者知道而小心啲

我直頭覺得係要有個指定嘅駕駛時數先可以甩p
咁個制度先有意義

香港已經太多人揸車
現實係雪好啲

太多黐線佬,有啲會追住P牌嚟恰,恰到你違規就話要做鳩你為民除害
唔好彩撞車,人哋見你P牌,知你一定要和解,食硬你
香港人,過唔過一年都唔會係香港揸,淨係海外自駕遊吹?
本身已經冇經驗,仲要手生,雪完你當唔識渣車都得,除非你補夠鐘,如果唔係對其他人嚟講好危險
你係真係有需要渣車先好去考,唔好雪,最多拎左牌再補返十零個鐘
叫人唔好雪實口響架,自己個牌就雪
若果比後車輕聲呠,話你走錯線位或者太近呢d,比個五比後面,好多時都唔會砌你。

你話迴旋處呢d硬cut後面要大大力急剎就無得講,若果蜻蜓點水式你即刻縮返入去,之後大家順住去,十個有九個都唔會攪你。

紅燈、雙白呢d就無得講,真係自己on9,咁都cut、衝。

反而P牌最煩係新舊迴旋處
之前揸新迴旋處差d奶野
新舊迴旋處真係超驚,你話出下一個出口就易,若果好似大學站、大河道呢d又大又多車亂cut嘅真心驚

雙白、實線、紅燈真係衰自己on9無得好講
睇地區的
應該重考
學緊車 硬係踩&鬆腳個力捉唔到

踩少少油門等咗陣冇反應就再俾多少少力 明明細細力但就一支箭咁標出去 俾師傅屌我太大力

倒車鬆Brake明明隻腳已經郁咗 架車又唔郁 之後鬆多啲啲又係郁得勁快

有冇揸開車/學緊嘅巴絲打都有呢個問題或者可以解答

對襪有問題?對鞋有問題?還是都係我問題?
換隊薄底鞋
P牌都揸到咁撚躁
你都係去搭巴士咪撚做馬路炸彈
P緊
出入都一定要經吐露港
我又唔明唔行得快線有乜咁燥
快線成日仲多車過左面 又多車出入仲要跟到貼一貼 10次炒車多過一半都係最右啲線
之後自己去出口又要cut嚟cut去
呢個就係政府設立P牌嘅目的,特登整啲苛刻條例出嚟針對新牌,變相鼓勵人過咗P牌先揸車,就可以降低新牌意外數字
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_motoring_guides/probationary_driving_licence_for_motorists/questions_n_answers/index.html
運氣唔通會唔好彩咁cut咗雙白?
點樣去判斷持牌人一年內有冇揸車?強制司機每揸完一次車都要好似飛機師咁每完成一次飛行都要紀錄?
咪鳩吹啦,美加直頭唔使搵駕駛教師同有師傅制嘅車,求其搵個有正牌嘅人帶同搵架車就可以學同考
定額罰款(例如cut實線、衝燈、沒有遵從交通標誌)嗰幾樣除非人哋唔認,如果唔係唔使燒碟同錄口供
罪不責眾
唔慣姐渣多一陣ok la
P完都係中線多
除非前車慢到on99
考完第1個月P牌即買左嫁棍車揸車返工, 揸到甩P 完全無事。頭1年內都可以加監我諗你甩左P都有排扣分, 因為只會越揸越hea 。
你唔係P 牌都唔應該犯錯, 有時一次錯誤足以致命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞