新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

207 回覆
183 Like 414 Dislike
考多次好唔現實,香港考第一次都排到咁,個個都要考兩次變相排多咗好多人
另外香港考車制度太on9,不設上訴又冇cam,三分技術七分運,如果跟足第一次嘅考法,揸得好都未必合格
樓主雪完一年 變相到時你一定唔識點開車點樣揸
一年後你鬼記得咩
重點就係你第一句,香港人嘅核心價值,連cut線都唔識預先望下地線,罰你加監半年已經好仁慈
P就買左車
有次唔小心閘到架的士
幾驚佢1823 我..
同埋路上既人見你p
更加唔讓你(香港人就係咁)

其實p牌犯錯機會只有一次
扣左個細分一次 你都唔敢再揸出街啦
博黎多次扣細分重考咩
咁辛苦先考到個牌番黎 博唔過
車又買好曬 咁到時點
所以都係雪一年再補鐘上路好過
個問題係
正牌嘅人可以2年扣15分,計埋讀駕駛改進課程果3分,即係18分先要停牌
18分係乜概念?
即係夠你2年衝紅燈/cut雙白 3次
超速29km/hr 5次
不小心駕駛3次

點解對有經驗嘅司機咁大tolerance
但對P牌司機咁細容忍?

我P牌果陣渣車都試過唔小心cut雙白,試過唔小心閘親人
好在人哋無督我灰
而類積嘅經驗令我手車越渣越好
宜家已經攞正牌咗3年
無辦法理解做乜要對有經驗嘅司機咁大tolerance
對P牌司機咁細容忍
違反交通規則就係犯錯?
好似超速咁
乜你覺得條路限50你行70,手車就會忽然變得好危險?

香港啲限速慢到離晒地
你覺得新手唔熟地炮例位
如果日日渣的話,一年中2次好難?
點解依家p牌咁少意外?
因為9成人都雪一年先揸囉
正解
正牌司機講到咁有經驗
講到馬路唔係比p 牌玩既勢邊
咁正牌更加唔應該錯
有錯應該比p 牌罰得更嚴!
教你一招 跟巴士尾

巴士裝咗限速器限70 想快都快唔到
跟佢尾又唔會話自己拉龍而尷尬
香港享受真係笑而不語,大陆才是享受
除左失控撞車,有咩扣分野唔係自己衰?
忍一年唔犯規真係咁難咩

你都識講p牌細容忍都咁大膽,俾你正牌揸住十五分仲得了?
出去揾師傅補鐘. 每個月上番一兩堂. 當keep 住操車.
揸咗十幾年車
未扣過分喎
推又點
影響你咩
第一句已經failed啦

點為之啱定錯,咪就係睇交通條例,咁違反交通條例咪就係犯錯。
講限速,你速度都控制唔到,重唔係危險?
我P牌果陣渣車都試過唔小心cut雙白,試過唔小心閘親人
好在人哋無督我灰
而類積嘅經驗令我手車越渣越好
宜家已經攞正牌咗3年
無辦法理解做乜要對有經驗嘅司機咁大tolerance
對P牌司機咁細容忍

Cut 雙白同閘到人都可以用唔小心嚟為自己解說,你揸車淨係望車頭睇唔到雙白?見到雙白都要cut? 見到後車距離太近都要cut?

你呢啲係駕駛態度有問題,P仔都咁離譜,重話要容忍?宜家俾你有15分你覺得自己重會唔會咁謹慎?
我係 有咩事重考好大鑊
由筆試到有P牌等咗2年呀大佬
我雪牌出車都掛返個P牌

同全世界講你係新手上路其他司機會醒水預位比你柒

好過其他司機當你有經驗唔會就你,仲辛苦
高速都超速嘅話即係開到好快下啦喎(p牌嚟講)
頭一年冇實際需要揸車嘅話當然要雪啦,考車好耐好痛苦
香港考牌已經太easy
跟牌行都超P牌速
明白係要跟牌加15先會影相,但始終跟牌係超P牌限速

反而雙白,單白,影線呢D,沖燈,閘車呢D亂CUT真係冇試過

因為行錯路由得佢兜圈,所以根本唔會有機會CUT到以上既線

黎緊應該都係慢慢行70,過車先快少少算
有需要就出車, 無需要就雪.
雪完再補番幾堂街鍾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞