新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

207 回覆
183 Like 414 Dislike
完全同意你嘅睇法,其實個制度唔太完善。
已經推出咗10-20年,從來冇更新、修改過個p牌法例或者檢查成效。
太嚴格啦,2次3分收皮。
即係唔係話p牌老馮可以犯錯,但係當新手嘗試去揸車嘅時候 法例規定太嚴格。
一嚟可能會令到新手非常緊張 容易出錯 二嚟好似你咁講 中一次3分仲邊度夠膽出車?變相咪又係唔鼓勵新手出車,推使p仔雪牌。

所以其實現行p牌法例係有必要修改
返工日日渣先易比人搞/出錯。不過你順利甩到P,都可以話幾犀利
不了
Risk > Benefit
錢都事少,釘撚咗牌啲時間先係最重要。
上駕駛改進課程同釘牌嘅分別喎
你好彩就淨係上堂 唔好彩就
唔洗落口供咪唔洗
根本有問題啦,有啲路行110,叫個P牌行70

差成40,如果跟足規矩巴士分分鐘都推到你

之前帶個26 P牌朋友出車,佢慢線跟70行比兩部巴士三文治咁夾住仲要行70出唔番中線勁危險
一拎到牌即刻買車揸
第一個禮拜衝燈斷正即刻加監半年
之後逼到自己揸得小心練到手車好定
你所謂有啲路其實都係北大嶼
比巴士推咪推,佢唔耐煩自然會過中線爬頭

或者靜靜地喺慢線中線跟車流行根本無人會專登1823,應該話根本入唔到你

我唔係鼓勵人違規,但個玩法set喺到而自己嫌慢又唔醒爬比差佬吊住尾咁捉就真係抵死
搞掂左d保險先啦
p牌最驚的士佬
只要諗住無錢賠比人
你就會好小心謹慎,同前車一定有段距離
最近好近咁cut 線 唔知有冇踩到條影線 好撚驚
依家用影住駕就得 唔洗燒碟
唉 又要驚一個月
想問下你加監會唔會有信通知架?
加你監既係交通部
出牌比你既係運輸署
所以唔會有信話比你知加監
個p夠期自動波上去續半年吧啦
唔好諗住搏大霧換正式牌
呢個po好多馬路炸彈
屌你老母咁都叫harsh
根本係馬路 一次犯錯都嫌多 真係可以死人
仲要岩岩考到牌 有經驗極有限
Harsh啲就係迫新牌小心

將心比己啦
明白 姐除左運吉處同你講要你交返個牌之外 係唔會同你寄信俾你?
衰兩獲/衰大獲交返個牌係點我就唔知
因為我未試過
以我所知就冇信
呢d好少事
Thx 🙏

我係係依個位cut 去左線落油麻地🥲
呢D 位唔攪到後面急煞都唔會有咩問題,急煞都要後面攪你一輪先有機會攪到

有冇比人呠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞