有無人同我一樣對廢老有無止境嘅仇恨

202 回覆
579 Like 53 Dislike
當年97
周邊啲國家二戰後陸續去殖民化
人地講緊獨立 自決
香港班庶民習慣咗家長式管治
完全無思考過自己去向
搞到今日香港由英國殖民地變做中國殖民地

ok 實有人話我事後孔明
當年邊有人估到

八萬五生不逢時
土地問題解決唔到
過幾年
莊豐源案
班泛民柒頭放雙非落嚟
為禍香港二十年
資源被分薄
排個公屋要等十鳩幾年
想置業就俾班廢老+大陸人炒撚貴哂啲樓
又無人估到?

依家班𡃁仔終於quit game躺平
唔撚玩你場已經行咗廿個回合嘅大富翁
求仁得仁

香港精神就係炒樓炒股炒iphone
俾班經記 地主吸哂血
廿年嚟個傻閪政府無諗過發展下實業
又唔肯投資落其他industry
搞到今時今日無文化無科技無人才
瓣瓣都唔撚掂
體育電競全部無哂影

8/90年代娛樂產業搞起咗
但成班人不思進取
自己賺撚夠就cashout
無諗過培養下新人
一有人入行就用撚盡佢 用到佢頂唔順轉行

工作文化又閪
做撚爛哂個市
你唔肯無償ot=唔捱得

自己搞到香港污煙漳氣
到班後生仔睇唔過眼
走出嚟
就屌佢搞事
搵人打柒佢
阻撚住我收成期

懷疑boomers同gen z /millennials有仇
無俾更好下一代不特止
仲要逼人地玩extreme hell mode
篤眼篤鼻
返工俾班食古不化嘅老屎忽霸撚住哂啲manager位
放工俾班2蚊廢老霸撚哂啲巴士位
真係唔怪得無人想生仔

作為一個90後都幾慚愧
睇住香港崩壞但係乜柒都做唔到
00後10後 未來大環境只會更加差
希望無論移民/留低嘅你地好好生活
準時收工 啲錢留返俾自己吃喝玩樂
今時今日香港連消費保障冇變過仲可以差過中國都知香港冇進步過

商場全部一式一樣但又貴,結果而家個個返大陸消費

但係香港人本身自己都係愛中國撚樣多過愛香港,你睇黎智英條大中華友仲咁多人buy
香港人一直都冇主權,不過有既話分分鐘仲仆街。

平時歧視黑人,回教徒,伊斯蘭教徒,穆斯林,南亞,印巴,小數族裔,性小眾,LGBTQ,台灣人,大陸人,加沙兒童,巴勒斯坦人等等。
種族歧視,性別歧視,膚色歧視,宗教歧視,血統論,出生地論全部中晒。

97年主權移交之後政治冷感,訴求係返工,炒股炒樓,睇人仆街最開心。區會立會投票率低,五區公投/鄉黑丁權/高鐵撥款/反國教/網絡23條/佔中/魚革/唱紅打黑鳩嗚團/光復上水/2016區議會計劃/陳巧文雪山獅子旗/麗城花園六四tee等等,維吾爾人,Tibet,wfc

到2019就話我係自由鬥士,聲援所有被中共打壓既人
但係加泰獨立集會? 屌你啦贏左冇得分

到2024年喇
冷嘲熱諷反抗暴政既人
恥笑歐美人權/人道擁護者係「左膠」,woke撚
環保倡議者=on9抵死

對香港人就識分黃藍,黑警平民,黑衣白衣,對加沙就全部都當恐怖份子,細路bb都係抵死,以為自己係榮譽以色列人

畀中共打壓就自稱世界公民,要民主自由,要普世價值。到講社會責任,環保,節能,就屌晒老母咁,冇著數做乜要做,有懲罰就諗計避,公德心你老母。北極熊珊瑚礁係垃圾,地球自然環境極端氣候關我撚事,我最後一代,得閒掉膠袋落海。

移民撚就呃鳩自己人,講周庭,鄒幸彤就women know your place。

然後將責任推晒去上一代人到,總之自己最撚慘,自己做仆街都係人哋迫我既,輕鬆。

香港人
就其實你講嘅嘢我全部都同意

連登係為edgy而edgy
為咗反女權而特登父權
為咗反白左而特登歧視
為咗反環保而特登制造廢物
2019有性少眾/少數族裔發聲就笑鳩埋人

以巴更加係
endorse暴政(以色列)
然後話巴人係蛔 抵死
同西方藍絲論調一樣

但係又咁睇
雖然全世界意識形態係右傾緊
但我又真係覺得majority (大學畢業)嘅後生仔都仲係lib left
至少點都比十年前progressive咗

個社會係咁
歸根究底係教育出問題
但係教育嘅責任都係上一代到
唔怪佢地怪邊個?

不過都可能連登先係主流
咁就死得了
生活動力來源, 就係搵到個老婆草多d 錢快d 走佬
屌你老母又陰D陰D將反以色列拉埋去正義果邊
一堆岩既野綁架一兩件錯既野講成岩
唔好非黑即白 喺度打稻草人啦
hamas係恐怖分子係一回事
以色列搞鳩巴人幾十年都係不爭嘅事實

兩邊受害嘅都係無辜市民
係得你呢啲網絡冷氣軍師先會覺得有一面係正義之師
班生番用學校醫院當軍事基地咁用
打完人就喱入去你還拖就屌你打平民
平時就教育下一代做聖戰士
根本哥布林黎以色列立國冇耐就成堆蛔豬蟈圍毆
仲要打唔撚贏
巴辣躪坦人口升左幾倍仲話人族種清洗
我完全搵唔到撐巴辣躪坦既理由
蛔教唯一值得同情既只有支共集中營果堆
你數漏咗教育制度摧毀下一代,你90後係食正哂

成批90後整柒哂英文差中文又差
個堆啲穆斯林兄弟會有邊個理過,仲好安靜添,查理週刊就要打要殺,中共要穆斯林食豬肉,清真寺掛習近平相,呢堆人屁都無一個,然後同中國好friends添,呢堆人你越用力打佢,佢哋先會越專重你,欺?可以,談?妄想
只要有利益 上層果班根就唔理
同佢地教義無關
班泛民柒頭放雙非落嚟

大家唔駛再read 了
又又又推晒個波比泛民
唔講仲以為泛民試過議會過半數
希望樓主不要有一天成為自己憎恨嘅人
咁外國有冇一堆穆斯林出來示威呀,大學抗議呢?圍中國使館基本動作啦,最鬼緊張咪又係得海外新疆人,咁啲平民都幾跟上層啲人諗法呀
香港唔存在獨立呀 。條約係講租借ja
娛樂事業死係因為香港人閪 。唔會尊重知識產權 。個個走去買老返free download. 唱片公司出一隻蝕一隻 。仲邊有人做 。培訓唔好講笑啦
無賞ot未你d仆行90後搞出黎嘅囉 。78十後果d結晒婚有家庭 。鬼同你ot咩 。未你d仆街初出黎做野又要同d老野爭表現 。扮勤力OT搞出嚟 。
教育你就問吓你老豆老母當年屌撚到仆街 。搞到我個仔讀書壓力大 。又自殺又盛 。點解我個仔有書讀架 。
大把經典野都係你呢d第一代溫室港童搞出黎 。
拿,見啦,根本香港人無論邊一代都係一鳩樣
你細蚊仔?

唔識就google啦衝出黎柒
知唔知蝗太極莊豐源案?
到你變埋廢老,D 仇恨咪冇咗囉。
係議會就唔洗告到上法庭啦 。傻鳩?
你老味咩point都比你講晒重有冇討論空間呀
去淘寶買野同用ae卡去外國網買野重有保障過喺香港買
無賞ot未你d仆行90後搞出黎嘅囉

點撚樣90後搞出黎呀細蚊仔

無賞ot共渡時姦係金融風暴沙士期間搞出黎班撚樣5,60後出動要求提出減人工加免費ot 保住份工,04年後自由行經濟起飛班老細就當左約定俗成ot係應該的

當時90後啱啱讀中學點搞到無償ot 呀白痴仔
做好自己先啦 你咁把炮唔駛上連仔發表偉論啦 抱怨過去既人做過d咩根本冇意思 咁本事不如自己改變未來?
成班00後細蚊仔唔知頭唔知路係到鳩up亂吹老作野

唔怪得貪曾都可以成日開post吹奏,兒登真係兒登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞