自備膠飲管替換 被侍應提醒「唔用得」 食客怒轟:邊X度唔畀啊

525 回覆
483 Like 17 Dislike
唔講以為間鋪係黎生同事你開既添
咁為啲商家著想,我估你真人應該係做生意
俾店員嚇一嚇 我唔記得咗舖頭有冇向我提供即棄膠飲筒
戇鳩幫自己舖倒米
知你包筷子
睇幾隻字對你嚟講咁辛苦
原意唔係我關心嘅嘢
謝生,你覺得條例有不足嘅地方,請你立即修例
作為有法必依嘅公民,法例一日未禁止,我一日都會做
果然人如其名

你同你同事黎生又會唔會又諗埋你老世夠唔夠錢出糧?唔夠就叫佢唔使出?

我就知你提供會俾人罰,所以我咪自己帶囉。乜撚野有機會搞到你俾人罰
同場屌埋走餐具班傻閪
唔好幫商家慳成本
你用完既condom掉左佢定洗返重用
報警,報埋環保局,報埋燒毁會加埋食環

玩間餐廳成日
你喺社福機構打工梗係唔洗擔心商家啦
你信政府咁公道怪唔之得你留港啦
政府原意關我撚事?

我淨係要即棄,你外賣比金屬餐具我都係用完丟
其實用膠飲管係會致癌,用不透鋼就唔會。
反正你都自備,點解唔直接自備不透鋼飲管?同身體過唔去 ?
成包膠飲管放個袋裡面, 你覺得好好玩
呢篇野出左之後會唔會突然多左好多仇家?
因為要嘥水同洗潔精洗呀on9
水洗唔清?
除非鋪頭keep住好多同款膠飲管
如果無又點會水洗唔清?
萬樂珠原理
紙飲筒梭水層表面其實全部係納米級洞洞
所以先擔心個梭水層容易脫落吞咗落肚影響健康
而家仲係適應期
根本係仲用得
到8月幾先開始會執法
上面果班叫環保署上去係咪笑死人
屌你老母臭閪
返深圳食咪咩事都無
咪係

個食客堅持係自己既,告都告唔入

反而唔比人用,可以係剝奪人哋財產
甚至係限制人既人身自由,非法禁錮黎
比利時有大學曾測試當地市面20款紙飲管,發現九成紙飲管樣本都驗出永久化學物質PFAS(全氟/多氟烷基物質),長期接觸可會增加患上腎癌、卵巢癌、睾丸癌等多種癌症風險,以及影響胎兒發育。

原文網址: 走塑|外國研究:90%紙飲管含PFAS 長期用恐致癌 建議用這飲管 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1012317?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

你係叻既
但可能係食店/待應怕被老屈"擅自派膠"
見好多人用自備餐具都唔會即刻或者冇地方清洗
其實萬一自備餐具攪到食物中毒 係咪又入間餐廳數
咁留得港嘅店員點解又唔信政府?
店員唔信政府會公平公正執法=店員想帶出政府唔公平公正嘅寓意
從而有損特區政府公信力
從而干預特區政府施政
從而危害國家安全

咁睇嚟要搵國安跟跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞