自備膠飲管替換 被侍應提醒「唔用得」 食客怒轟:邊X度唔畀啊

525 回覆
483 Like 17 Dislike
https://www.facebook.com/groups/414454144618481/posts/438784058852156/

首階段「走塑」措施於4月22日起開始實施,禁止堂食及外賣提供膠叉、膠刀、膠匙、膠飲管、膠攪拌棒及所有發泡膠餐具。最近1名食客在網上發文,表示日前到將軍澳日出康城一餐廳用餐,後來他將凍檸茶內的紙飲管,替換成自備的膠飲管,不料1名侍應上前告知「唔用得」,令他當下氣得大罵對方「乜X嘢唔得啊?邊X度唔畀啊?」。帖文引來網民討論,有人批評該名侍應無理阻止客人使用膠飲管,但也有人反斥樓主太激動,認為毋須為難店員。

該名食客於facebook群組發文,表示自己早前到將軍澳日出康城1間餐廳吃午餐,其間點了凍檸茶,店家提供紙飲筒,他便換上自備的膠飲筒,惟有1名女侍應隨即上前,表示不能使用膠飲管。樓主聽後大怒,「乜X嘢唔得啊?邊X度唔畀啊?」,對方沒有反駁,樓主在文中更指,「如佢再嘈我即刻拍片,一路X佢老母一路拍片周圍放,好彩呢幾日心情比較好,未X佢老母」。

1名食客在網上發文,表示日前到將軍澳日出康城一餐廳用餐,他將店家提供的紙飲管,替換成自備的膠飲管,不料1名侍應上前告知「唔用得」。(facebook圖片)

樓主聽後大怒,「乜X嘢唔得啊?邊X度唔畀啊?」。(facebook圖片)

侍應沒有反駁,樓主就在帖文表示「如佢再嘈我即刻拍片,一路X佢老母一路拍片周圍放」。(facebook圖片)

樓主的經歷很快引來網民熱議,有人附和樓主並指法例沒有禁止客人使用自備的膠製餐具,批評店員要求不合理,「唔畀賣同供應,冇話唔畀用喎」、「法例是禁止餐廳提供,不禁止顧客自備使用,要搞清楚,俾我會鏟爆嗰個職員」、「邊條例話唔畀市民用膠飲管?職員又要唔識嘢喺度X人」。
然而,也有網民批評樓主小事化大,認為他只要解釋是自備膠飲管即可,根本毋須大發雷霆,「政策又唔係個職員定嘅,難為個職員有咩用呢?」、「不要為難職員,佢都係打份工啫」、「其實人哋打工啫,你X一個打工仔好威威?」、「呢啲咪正宗極品西客囉,少少嘢就講粗口問候人」、「你解釋下係自己帶來,就解決咗件事啦,有需要咁躁底?」。
餐廳:我話唔俾就唔俾啦
做得好
多撚餘

我指間餐廳
呢啲一定要屌老母
咁撚多事
邊間餐廳咁串呀?!罷食啦!
因為膠飲管要收錢 自備嘅話餐廳會收少咗錢
次次飲可樂比支紙飲筒我
你老味都係想撚鳩我姐
咁勞氣做咩,待應拎幾十蚊時薪打份工
值得咁樣屌人咩
「不要為難職員,佢都係打份工啫」、「其實人哋打工啫,你X一個打工仔好威威?」、「呢啲咪正宗極品西客囉,少少嘢就講粗口問候人」

咁你又走去問
絕對值得,正常人根本唔會咁講嘢
有次我特登隊入去,由啲可樂流晒出嚟,然後啲阿姐抹抹下都頂唔住俾返支膠我😂
個侍應多事左啦
條例係講唔可以提供,唔係禁用喎
我覺得屌得好囉,如果係老闆要啲員工做既話

咁叫埋老闆出嚟一齊屌
咩為難姐,個侍應無知on9先比人屌咋,唔出聲咪唔會比人屌囉
又叫人自備餐具
啲員工係咪唔清楚法例渣

同佢講番聲咪算囉,話哂妹豬嚟咁惡做乜
返工唔帶腦系列
你間餐廳唔派
人哋用緊佢唔通偷餐廳嘅咩
梗係自備㗎啦問問問
打份工理咁多做咩
有 bonus?
你無睇新聞?
而家餐廳係唔可以賣喎
On9 膠飲管我依家都袋住出街
啲紙飲管影響杯OT味道
邊間呀屌你老母咁搶口
多嘴又講錯野就要俾人屌啦
9成9係連登仔
膠手套先係可銷售
除非老闆開聲 唔係我打份工理得個客用咩飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞