自備膠飲管替換 被侍應提醒「唔用得」 食客怒轟:邊X度唔畀啊

525 回覆
483 Like 17 Dislike
客人修養VS舖頭training不足又多事
你話我智障點解唔可以追住你,我唔係你慣咗俾人話智障
你叫完唔洗做證唔驚俾人話你浪費政府資源
你認你慣咗俾人話智障
你做咩仲出街?隨時比人拉喎,定係你未訓醒?
所以我無留港
咁即係唔關飲管事囉
邊間呀 希望上帝燒撚死佢老闆同員工全家 亞孟
大家冷靜 我講句公道說話
我睇哂咁多個回覆 依家公平公正咁俾個結論 大家都唔駛嘈啦
咁你真係好智障 人地都係依書直說啫
咁就抵你俾人屌老母
冇犯法咪得告唔入㗎
我屌埋你老母呀
大把人係咁 保安最嚴重
經理: 唔關我事,係個侍應多管閒事,抵屌
入嚟餐廳食嘢就用我俾嘅,用其他餐具收返垃圾處理費。一係你飲完帶走支飲管
屌咪屌,大把生意
之前比連登圍屌既個間刀削麵咩情況
中肯公道唔好以為大聲就有道理
連登仔d 取態真係太易估
你咪明文寫出來,點收錢囉,我支持呀,例如啲紙巾用完一係拎走,一係每張額外一蚊囉
無問題,自己帶返走就ok
有出街都知,全民走塑賣衡曬廣告
你拎紙巾同膠製品比?
餐廳範圍係私人地方,規矩點定都係佢話事,你唔鍾意可以唔去佢接受到幫你清有限度既紙巾,而唔接受幫你清外帶既膠制品,係完全合理
連侍應都咁大權力,得唔得架
垃圾侍應
你搞清楚賣衡晒廣告要商家走塑 唔係要食客走塑

大嘥鬼Facebook:
「仲有呀,本鬼都聽到最近好似有餐廳誤以為在新法例下用膠盒打包會違法! 其實如果客人選擇將堂食食物打包,呢啲係屬於外賣情況,食肆係可以提供膠杯和膠食物盒畀客人拎走㗎!我哋會喺適應期探訪餐廳和零售處所,同佢哋講清楚以上種種做法,同埋睇下佢哋有冇對法例有任何誤解或者有唔清楚嘅地方。點都好,客人本身唔會因為用咗受管制的即棄塑膠產品而觸犯法例,大家絕對唔洗擔心!

舖頭的確係可以自己定規矩 例如只清某類垃圾
但唔使賴落政府度,攞政府政策嚟做擋箭牌囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞