自備膠飲管替換 被侍應提醒「唔用得」 食客怒轟:邊X度唔畀啊

525 回覆
483 Like 17 Dislike
自備飲筒都唔得?學咩人講環保
所以佢咪做待應囉咁低智商
得呀,你可以一早講明自備外來任何餐具會罰錢
亦都可以要求佢自己垃圾,自己帶走

但就唔係自行演繹法例囉
「佢帶黎既飲管會唔會自己帶走先?」
呢句你自己講嫁
姐係紙巾可以唔洗帶走但飲管要?
關咩兩樣野拎黎比事呀?你邏輯同上面條友一樣垃圾

有出街就知個政策幾垃圾啦
民怨四起仲要俾個侍應話自備都唔得
你仲好意思講廣告賣到有幾衡

仲要一句撻埋黎唔鍾意可以唔去
人地就係去撚左先知間野有問題囉

唔係唔同你講道理
係講撚完阿媽係女人呢啲咁簡單既道理你都唔明呀
仲要死撐

俾….你飲完 帶返走支膠飲管咪俾
你咪撚掉係到就走
我上面都講左。佢只係豆幾十蚊既員工仔,未必諗到咁透澈,講野未必岩。但一樣還一樣,客人又有無必要咁火爆呢?
呢d撚樣應該port到佢無左份工,等佢全身投入環保撚工業
你上面理直氣壯講到餐廳咁做無問題喎
依家又話員工未必啱
你諗掂自己個立場未呀
仲學人講道理
群眾鬥群眾,某d人樂見
啱呀,做人唔好咁自私,每人做多一步,叫佢地做多一步作為餐飲業既一份子向政府施壓收返個擾民政策囉
我地呢啲人微言輕既消費者,就唔係一個有力團體同政府講數既,俾到盡就係帶住啲膠飲管堂食完自己帶返走去掉垃圾既姐
食客唔知 咁你知喇掛?
講到又走塑又犯法 又私人哋方
依家就spin去食客態度唔好?
你有道理就唔使屈落態度度啦,應該繼續執住私人地方嚟講啦

依家錯嘅地方喺邊先?
1. 食客冇走塑?
2. 食客冇遵從私人規矩?
3. 食客態度唔好?
你買定離手未㗎
餐廳還餐廳,員工還員工
我邊句令你咁混亂,你慢慢睇清楚先
3 only
咁就唔關走塑同私人哋方有私人規矩事啦
扮晒嘢話全民走塑 私人地方
好多人好撚ON9架
以為盤生意自己有份咁
唉,同d 愚民講野,真心攰
越低學歷就越衝住去做爛頭卒
我又唔會標籤侍應係低智,只係呢位侍應做埋d趕客既行為
咁個員工返緊工係咪代表緊間餐廳呀
咁個員工話唔俾自備係邊個問題呀?
咁員工問題既話你又講乜鳩餐廳規矩自己訂唔鍾意可以唔食呀?講乜鳩廣告賣到好衡呀?
都係果句
你諗掂自己個立場未呀道理王
俾人串到駁唔到就話人愚民
你都真係「用道理說服人」

個龍門俾你搬撚到大西洋喇
唔撚用得就貼張野出黎話唔用得啦屌佢老母
餐廳比紙飲筒而唔係可重用飲筒,已經唔環保
個待應唔係揸白卡,但發表弱智言論係要比人屌嗰喎!定個待應要去申請張?

講「政策又唔係個職員定嘅,難為個職員有咩用呢?」、「不要為難職員,佢都係打份工啫」嗰啲人比個待應更加弱智。本身就唔係關佢份工事,而係關條友烚下烚下事。

間舖頭真係行走膠政策啲膠管一早就收起曬啦,啲阿頭一早去briefing比啲細聽啦!啲膠管仲點經公司比客呀?用常識都知啲管係客架啦。

再退一百萬歩,如果舖頭係有剩亦係比其他同事比客嘅,咁都係你間舖頭authorize左個客用啦,咁都係嗰個待應要去report比上司聽啲同事比膠管,去做内部處理啦!

客人自帶飲管,條友無啦啦走過去表示不能使用膠飲管,條友無啦啦走過侵犯客人使用膠飲管嘅自由,條友無啦啦走過來冒犯客人使用自由嘅權利,個客火滾都正常。咁撚惡就不如整張狗與飲管不得内進牌算啦

即係膠袋徵費都咁耐,個待應喺咪同每個有帶到膠袋入來嘅客都同佢收返1蚊,如果唔比就同啲客講唔可以帶膠袋入來?

個待應連常識都冇,底比人屌嗰喎
到時你人走左,差佬過黎見到餐廳有膠飲管,咁點答呀?

咁撚大聲屌個侍應,又唔見你當面屌柒 仆街謝展寰
點解要屌謝展寰?
政府冇唔俾客帶,食客亦都跟足謝生嘅法例嚟玩
要屌係都餐廳屌

餐廳驚俾差佬罰唔緊要
如果有個食客自備膠飲筒,佢俾店員嚇一嚇之後突然唔記得餐廳係咪有冇俾飲筒個客
於是代餐廳報警
咁餐廳點抗辯?
唔好諗住主動代個客收起佢呀,因住妨礙司法公正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞