2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
唉屌 5/31至6/2 都預測落雨 玩撚完
如果唔係攻頂嘅話,落唔落雨有幾大件事?
富士山吉田口預約開放

https://e.japanticket.com/shops/5168

只需要寫你Book 左邊間山屋
似去錯po
想問下sunshine tour如果取消係咪得打去依個方法
想問下河口湖車站附近有無行李寄存可以過夜?

同埋有冇風呂/沖涼房 推薦下

想省返啲錢唔租咁多晚酒店

反正落山之後就返新宿 淨係想揾個位沖個涼
當左係一般富士山po
我都打唔通個電話啊
想問下係咪有山屋就可以walk-in
唔係好確定佢有山屋除外係指過咗4點都可以上山定點
因為我跟 sunshine tour唔知仲使唔使另外俾錢book
你指有山屋可以walk-in 通行證?
應該係有山屋就可以無限制任何時間上山, 2000yen就點都要俾
唔好預有walkin位 尤其今年開始限人數 連7合目都多人book

8合目以上有Walkin機會同中六合彩差唔多

及早book啦
我講得差
應該話我經sunshine tour book咗山屋了
不過唔知佢個tour係咪跟埋通行pass
如果佢包咗我自己再book通行pass就傻仔了
所以如果有山屋就唔使預約通行pass就諗住當日無包先再俾錢
明解
如果有山屋係無預約pass都得就唔預約了
唔包的 有山屋可以當日俾2000日元/穩陣book定

我覺得會好似迪士尼啲fast pass 咁

個個買金卡 點知快隊仲多人過普通隊
我自己都會預約先
快啲填滿個3千個位,希望佢早啲落閘
唔會㗎 往年都係得幾日係多過4000人
我希望姐

咁我都唔知最後會唔會到上限
可能我去個日過4千呢
推!

求介紹
Locker 都係直接擺過夜,第二日俾多日錢
風險自己衡量
應該以家係無鋪頭做過夜

沖涼方面,我都未試過,只係見到網上之前啲posts有講 河口湖Station Inn 有浴場
山屋仲有邊間有得book 好似都full晒咁
元祖屋未開

可以考慮埋 上江戶屋
我見sunshinetour仲有啲位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞