2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
吉田線落山去山梨縣

五合目巴士搭返河口湖
轉巴士去甲府方面
抑或河口湖搭電車會方便啲
打算駁去松本上高地果邊

有無巴打試過類似行程可以分享
鞋套
落山防沙石入鞋
尿袋
energy bar

垃圾袋
鞋套

冰袖
100yen
跟sunshine tour行吉田賽後報告

一團大約20人,日本人為主,另有幾個香港人同鬼佬
最老目測50幾,最幼就10幾
7點幾新宿集合,中途有廁所break,另有一站停低俾人攞租咗嘅裝備
去到五合目10點幾,自由活動大半個鐘再集合
上山前要自己先俾入山費¥2000,俾完有條手帶
起行個導遊會check你個袋幾重,太重唔俾上,要放低俾佢哋keep(我帶咗2L水,放低咗1.5L
Check完導遊俾咗條膠帶綁鞋度做記認(團團唔同,有個團有貓貓公仔

兩位導遊一頭一尾,有人冇提早俾入山費滯留咗一陣,尾個導遊會等埋
個pace都ok,五至七合目輕鬆行
中途經過個類似「安全中心」俾人租頭盔(防落石),¥2000按金一個,還頭盔時可以拎返
七至八就辛苦少少,比較陡峭,要爬少少石,同時要注意呼吸,而開始大風同凍
放break時間由導遊安排,中間經過嘅山屋唔係間間有時間俾你停低燒印
而因為都幾多團友,pacing唔同,到先嘅團友會原地食風耐少少
依個時候意識到book高啲嘅山屋嘅好處,如果零晨行依段路都幾辛苦
7點幾開始陸續到御來光館,到先嘅團友食飯先,有幾個滯後嘅同守尾嘅導遊晏少少到
食晚飯會俾埋個早餐飯盒你
食飯座位同床位由山屋職員分配,男女一pair嘅可以瞓隔離位,但側邊會瞓返同性
食完飯啲人已經去休息,9點熄燈,2點半集合,3點起行
夜晚聽到出面好大風聲同埋啲人鼻寒聲

第二朝執嘢食早餐又出發
條路唔算難,不過有啲雨同風,4點幾上到十合目
不過睇唔到日出
之後兵分兩路,一班去行圈,一班坐低休息(最低消費一杯嘢飲)
坐低嗰啲5點幾開始落山
落山導遊有示範點行最安全,佢教用腳踭落地先
去到八合目左右就解散約定11點五合目等
差唔多9點幾10點落到五合目

之後去集合點拎返啲放低咗嘅水就坐返架專車走人
個tour包咗去埋浴場沖涼,沖完再集合返新宿,6點返到

最後感想:
唔識日文好麻煩,google translate都唔太準,好彩有團友幫手翻譯啲集合時間地點
上網睇建議帶2L水,但真係會幾重(可能我啲裝備又重),帶啲In jelly,上山貨金好似好啲(歡迎糾正)
防水好重要,就算個背囊話防水都要加個套,大件雨褸好重+唔方便,唔建議
有啲唔常用嘅裝備租好啲,落山後可以即還
帶多套乾淨衫換,落到山仲著住套濕𣲷𣲷嘅衫好唔舒服
第二日係浴場到包唔包lunch?\
咁結論起步係唔係唔洗帶咁多水(2L)? 途中可以輕鬆買到水?
山屋可以買水
會比出邊貴少少,但係一定大把供應連熱食都有
唔包lunch

因為我行嗰時唔曬唔熱,所以冇乜飲水
同埋本身啲gear已經重,如果輕啲可能會帶多少少
而In jelly已經有啲水份(好似係),山屋又可以買
浴場個陣有冇得訓
好似好chur 咁 落山又去浸溫泉 6點先返到新宿
一般11am左右開始行 行到6pm到山屋先有野食
中間lunch點解決 就係靠energy bar/ Jelly?

巴打用幾多L既背囊?
都幾
仲要架車停低先突然醒起:係喎包咗浴場
嗰度有按摩椅同common area咁,可以瞓低
係呀,仲帶咗個麵包,因為唔想食太乾嘅嘢
行下停下就食少少,都唔會餓

25L
行開山通常唔會想食嘢
中間係五合目停大半個鐘 係包埋D人拎裝備?
諗緊夠唔夠時間再買少少野食食
今朝
我報咗sunshine 無導遊個隻
但我見佢話包自助餐?
暖包&暖貼要睇款
我帶過上山唔熱,落到五合目先熱返
後來問行山教練,佢話上到高原唔夠氧氣做化學作用所以唔熱
呢個真喎,我之前喺西藏啲暖包都冇用
咁靠鐵粉發熱嘅暖包咪大機會唔係好work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞