2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
呢個?
如果落雨係咪都係要照行
總之安全第一⋯
你個名

只可以話落雨都會有人繼續上, 都係睇自己情況決定
7月1-2號上完,大家有咩問題可以問
呢D咩問題黎,又唔知幾大雨幾大風又唔知你體質
你頂得到咪行
你頂唔到咪落山囉
1. 我下午3點左右先到五合目,原因係7月1號from新宿啲巴士取消晒,official announcement又唔清唔楚,最後好彩去咗河口湖等先發覺可以上去。6點半左右到七合目小屋,第二日下午5點落返五合目。

2. 山頂留咗一個半鐘,除咗影相之外就係附近行一行,冇行去劍峰因為實在太大風好危險(十號波 level)

3. 我喺七合目小屋睇日出,所以朝早6點半 after checkout 時間先出發,11點3到山頂

4. 底衫montbell長袖,merino wool冷衫,淘寶絨毛+防風防水衝鋒衣套裝;另外double手套&襪,不過山頂都係覺得凍
4. 補充少少,雖然山頂凍但我諗唔需要再加衫,因為某啲原因喺山頂唔郁坐咗一段時間,而正常人應該唔會咁;加上一路上山落山移動緊都覺得熱
我上身諗住
Smartwool merino 250 + Patagonia better sweater
+ Montbell rain dancer
帶多件薄羽絨
巴打咁遲開始行都得
我見好多人都中午十一二點到五合目
食下野+適應下,大概七點先到小木屋

但後面巴打就無咁chur
因為大部份人摸黑上山頂 睇日出

至於裝備算少(?)
巴打好似無羽絨
我本身都係11點幾就會到五合目 on9巴士取消咗先搞咁耐

我覺得食下嘢 OK,適應的話不如早啲行上去小木屋適應仲好,五合目2300米其實冇乜嘢需要適應

其實 merino wool 的確可以換做羽絨,又方便啲又輕身啲,唯一唔好就係佔位比較多
bk左山屋,2000蚊登山費係咪可以現場比,唔使一定上網比定先?

同埋如果太大風雨係咪會封左條山路連山都唔比人上,就算有bk山屋都好

你嗰日巴士取消左係咪因為天雨關係

謝謝
1. 係,入閘前左邊有個 counter 畀錢,同佢講 book 咗山屋就上到

2. 我估係?因為我嗰日 0-9am 的確係封咗,但到而家見到實際有封嘅時間唔多,如果咁到遇到你當日上山就真係 unlucky

3. 因為 0-9am 封咗五合目閘口,所以連帶巴士都唔開
可以即場俾 2000yen

上次巴士封左應該係封左閘,封閘係因為大風雨
但之後開返
其實想問 唔上山 買唔買得?
答唔到你 因為我都冇畀多1000買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞