2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
個天氣日日都係得C,山上面天氣係咪真係差得咁緊要?

鳴沢村 都麻麻 山上天氣唔方好
由7月已經冇停過c
登山指數C,都可以係晴但極大風
我舊年7月頭上山時C係晴轉陰,夜晚落狗屎,但過12點後轉晴
最後睇到御來光,不過山頂八號風球咁

可以參考御來光館Live Camera
https://www.goraikoukan.jp/livecamera/
可唔可以講下巴打嘅體能參考有冇高山反應?
使唔使吸氧?
今年登山季first bloodfrom hk01

唔貼link了
晚上8點半?
睇咗下午1點開始行
應該頂硬上到8點到8合目之後頂唔順
8點鐘係8合目,當佢攻到頂,之後晚時間點算
我由七合目小屋出發就每四個鐘食一次止暈藥,上到山頂其實都有啲啲啲啲頭痛,落少少到九合目就冇嘢。但唔好學我,預備返正常高山症藥比較好
唔記得講體能,一月跑10k係1:01嘅成績,但已經三個月旅行冇做運動
我差過巴打你好多
睇黎真係預啪定藥穩陣
重新講多次
支氧無撚用,唔好靠支氧維生,placebo effect較多
你係要俾身體adapt,食panadol,diamox ,紅景天慢慢調整
行到頂唔順唔好chur爆自己,原地休息,ready再行

至於體能好d定差d先會高山症,其實無定論,我建議係前一晚食好d訓好d,養足精神chill住行

行富士山係achievement 係樂趣
我會話 placebo effect 都係 effect 不過你講得啱
唔係
我同女朋友4am上到九合目太大雨+大風停咗
到5am都冇改善
落返山小屋執嘢走
咁我都認同 placebo effect 都係 實質effect黎既

最擔心係聞住支濕鳩樽仔捱足全程, 落山周圍宣揚支氧好得
Cls 有需要到山屋先買啦
有香港人係上面死左大家小心d
一般黎講係預計時間內有咁慢行咁慢係咪都ok
我住8合目 預咗食完中午12點左右行到7點到山屋
1點左右出發再上山頂
正常應該夠
咁應該掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞