2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
份同意書好似係唔夠秤先要填?
雨褲防水等級都有分別,睇清楚先好啲,一陣連雨褲都透埋就GG
望咗下呢2條goretex差唔多價錢
有冇話推薦邊條多啲

https://webshop.montbell.jp/goods/disp.php?product_id=1128562
呢條耐水壓高 不過20D會唔會好易磨爛

https://webshop.montbell.jp/goods/disp.php?product_id=1105697
另外呢條睇落好似耐磨啲 不過防水無講幾多
有無巴打買邊間旅遊保係cover上山既
https://webshop.montbell.jp/goods/disp.php?product_id=1105697
我覺得呢條你無機會喺香港著

都係果句,睇你使用率多唔多囉
個啲防水乜真係著一次唔會再著, 除非成日行山出國又行落雨都行, 可以借到就借, 風樓就買得過, 如果終於秋冬成日著
爬文
樓上有講
留名
22號上
呢幾日天氣都好似一般
想問下山屋有冇得轉讓?
我訂左 8月6號 想睇吓有冇得轉比其他人
邊個網可以睇到每日山頂天氣預測?
想請教下
我手上有兩件montbell
一件Stream Parka
一件Rain Dancer
想問下如果用嚟著係最外面擋風+雨,邊件會好d?
本身件 Stream Parka 買來係去邊度用?
請問有冇人都係25/7上山
26/7落山喺五合目想11點夾包車去河口湖或者熱海?
當晚係熱海花火大會
包咗架大車 仲有4個位
幾年前買落去雪地用
諗緊會唔會太硬行山唔方便
但怕rain dancer唔知夠唔夠頂
我會建議帶 Stream Parka
用唔著最多除啫
你拎件rain dancer 唔夠頂就好撚麻煩
就帶佢
唔該巴打
好似7月都狂落雨都天氣麻麻
師兄你封山個日先上?
我都係三個人book唔到三人房
尋日好彩book到篷萊館兩人房同一個單人
Book 左9號,10號落山
9月上山 目前我自己上網執嘅 List
Montbell Wickron Tee
Mont-bell Fleece
Mont-bell 3 in-1 fall line parka
Legging
Cordura 2-way pants
HOKA Kaha 2
Osprey SKARAB 30L
行山杖 x 2
雨衣
頭套
手套
護膝
防曬
眼罩
暖包&暖貼
First Aid Kit (panadol, diamox, 止瀉藥)

諗緊仲有冇嘢可以加落去
Lawson 飯團 X5
上山食嘅方面暫時諗到堆energy bar 但都預上山前幾日會係咁食碳水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞