2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
今朝富士山 天氣幾好 係大風左d 算好彩係落左山先大雨 唔好彩係辛苦今日爬山巴打
Lamont 同yarmarrent揀邊間好?
我都報咗呢間

我見佢有得加錢第一日lunch
另外就有得俾多啲錢upgrade 第二日中午嗰餐。

另外,想問下你哋無得加錢環火山口?無得去郵局?

見你寫每個山屋都要停,等埋後面啲人,即係無得行得快上咗去先?

我最擔心係唔知落山要邊個位集合等佢哋。

想問下五合目嗰度有無locker 可以放大行李喼?

我睇人哋啲片,上年住御來光館上去都話塞人,行多成倍時間路上去,你可以一個鐘上到去咁快。

咁多問題,希望你可以幫手解答,謝謝!
22-23/7 行完富士山,好好天,仲圍繞山峰行一圈

好多謝各位巴打啲資訊,好有用

建議book唔到小屋的巴打都可以報sunshine tour,一炮過唔洗煩
想問日本邊度有高山症既藥買
屋企樓下藥房買到 仲肯比我買一排
不過問個時佢都驚驚地放蛇
巴打報個個有冇導遊?
我報咗冇導遊 唔知佢會點搞
有啊,不過個導遊唔係好識英文,要靠同團翻譯

有會好啲既,佢預時間,幾時休息幾時趕路好重要
我冇環火山口,答你唔到

唔係每間山屋停
行快啲會離咗隊咁,同埋會喺上面食風,除非你真係唔等同團啲人
我諗跟隊就有依個唔好處

落山解散時個導遊會講,我哋喺雲上閣隔離等

有,但唔多,放返東京好似穩陣啲

都幾多人,但又唔算塞
如果直接上去住嗰間山屋等又得唔得呢?

最多出示個booking email 有寫住邊間山屋。

不過可能最後我係最慢一個。

睇番個 email 都有寫幾點要返到邊度集合

不過,我都驚多人上去,我今日睇條片係上年嘅,佢住同一間山屋,但就塞人塞多一倍時間。

上到劍峰又係塞人,我好驚自己過去嘅話,趕唔切落山。

主要為咗去郵局。
我都係噚日先報8月,機票都係噚日出,勁貴。
等我都去附近藥房問下先。

想問有冇逗你個背囊?

我唔知點為之重。

想帶360 運動相機,又腳架,警佢唔俾我帶咁多嘢。
先唔講佢會唔會稱你個袋先
體積同重量會唔會多到影響你行動先?
個個人承重都唔同
試下上晒行下樓梯左右蛇行睇下
再唔係香港行山試一次睇睇
如果平地低海拔都有影響咁上山一定會好大干涉
雖然各人體質唔同
都想問大家上山有無食高山藥?
會諗住出發之前三日開始食diamox
3日?
三日之前開始食
1日得啦
邊個教你n-3
我去西藏嗰陣係N-2N-3 係因為我上次剩低嘅啱啱好夠食
有話食邊隻好
acetazolamide?
有行山走營

高海拔行山都有試過幾次,揹得仲重過我走營。

係想了解下唔俾帶幾重嘢。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞