2024 富士山登山討論區 (2)

988 回覆
7 Like 2 Dislike
帶多幾件衫有幾重
水都已經唔洗帶好多上去

防風+保暖缺一不可
我喺山頂已經著咗羽絨 但係食風食到頂唔順
要笠多件膠雨褸喺面先捱過咗嗰粒鐘
巴打有冇長褲防風防水介紹?
任何GORETAX既褲都係

平既話, 可以去迪卡龍買一種褲, 好似防水背包套咁, 佢係EXPECT你笠上最面果層
本身諗過迪卡龍防水個條 但見又無評價
想揾條性價比唔差
其實想問下可唔可以富士宮線上 因為屋仔九月仍然多位
然後係吉田線落
咁樣得唔得架
可以,不過吉田屋仔都放左啲出黎

但留意吉田落山都要俾2千yen (富士山官網有講)
考慮緊迪卡儂 果條NH500
專訪富士山救人香港登山領隊 從死亡邊緣拯救萍水相逢香港行山客
https://lih.kg/3737774

天氣問題
當然天氣都係緊要

只係第一次行就就富士宮,同埋一上就九合目
有少少冒險
想問下有係sunshine預訂既師兄,係咪visa比左錢,收到"ご予約確認" 就可以firm行程??定係要填埋佢份同意書先係真確認?
入返官網用預約number果到先見到呢個,求解答
諗住montbell 買返條 巴打有冇介紹
本身著開普通Nike運動褲行
諗緊照樣Nike 運動褲加雨褲套出面
定買條佢有啲厚身啲又有啲防水嘅好
如果你平時無乜行山, 富士山ONE OFF的話, 買雨褲套啦
我本身係打算買雨褲
本身都有保暖legging
不過見好幾單低溫症出事
先諗緊使唔使買厚身啲+防水果啲

不過就係香港行開山都用唔著
雖一係滑雪可能用得返
所以1516
我覺得富士山既話, 只要腳唔濕, 擋到風, 腳唔會好凍

求其買NIKE LEGGING + 行山長褲已經好保暖

滑雪就睇你點睇
拿,呢D野一闊三大, 你買得雪褲/雨褲, 你就好自然會買埋件雪褸...
我上年行攻頂時有貼暖貼
覺得有用
我都買左佢,套住就算

都無咩機會再用
睇巴打咁講就照舊雨褲算
慳返啲都好
正路係已確認的
上年出發前3-4日佢會再send多個email俾你
我一開始行嗰陣係薄legging+行山短褲
一落雨再上埋montbell薄薄地嘅防水褲
覺得褲唔洗太厚但一定要防風
上身就一定要保暖+防風
山頂吹撚到頭痛
利申 女
唔該哂師兄!個人定返小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞