[無職父親]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (3)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
原來今集動畫已經超過埋漫畫進度點解漫畫畫得咁慢

所謂 "沒有遵守自己決定的事",
係指保羅原本決定喺救出塞妮絲之前要自制,
但係有次受到女性夢魔襲擊,
上咗莉莉雅一次。
順帶一提,塔爾韓德完全唔受夢魔影響

艾莉娜麗潔:魯迪烏斯,不可以接近那個男人(塔爾韓德)。
因為他會奪走對男人來說很重要的東西

小說入面,艾莉娜麗潔講到明,
"希露菲係我個孫女,咁魯迪就係我個孫,你兩公婆就係我嘅仔女"

迷宮前三層嘅資訊
迷宮第一層主要會出現名叫 "朱凶蜘蛛" 嘅B級魔物。
基本上靠保羅佢哋就搞得掂,
遇上大量敵人嘅時候,
再由魯迪用魔法處理。

第二層開始出現 "鋼鐵爬蟲",B級。
防禦力好高,連保羅都冇辦法輕鬆殺死。

戰鬥嘅時候,
鋼鐵爬蟲會向前衝,
而蜘蛛會喺後排吐絲。
作為主要戰力嘅保羅因為被蜘蛛絲纏住,
變得難以發揮全力。
亦因為咁,喺洛琪希失蹤之後,
保羅佢哋甚至冇辦法突破第二層。

第三層開始出現 "瘋狂髑髏",A級。
弱點就係身體中心嘅頭骨。

洛琪希視覺
洛琪希踩到陷阱之後,
被轉移到有大量魔物嘅地方。
佢嘗試殺晒所有魔物,
但係不停有更多魔物用轉移魔法陣趕到。

洛琪希注意到其中一個魔法陣唔會出現魔物,
於是佢決定喺魔力耗盡前,
衝向嗰個魔法陣,
結果去到一個狹窄嘅空間。

眼前有一個魔法陣,
每次踩上去都會被轉移到唔同地方,
經過幾次轉移之後,
又一次轉移到魔物嘅巢穴。
洛琪希一邊戰鬥,一邊搵出唔會出現魔物嘅魔法陣,
跳入去,結果又返翻去嗰個狹窄嘅空間。

呢一個月要靠食魔物嚟維生,
好難食,甚至對人體有害到要用解毒術先可以食。
水就用魔法變出嚟,話晒都係聖水級魔法師

蟲嘅弱點係火,
但喺洞穴用火並非上策,
只有緊急情況下先會用。

大家一人一啖聖水唔好爭

洛琪希再次張開雙眼,
見到一片冰凍嘅世界。
所有魔物從內到外都徹底結冰,
和自己嗰種只能夠冰住表面嘅 "冰霜新星" 相比,
威力完全唔同。

「啊......太好了......」
有一名青年沿著冰雕之間的空隙走來。
看到他的瞬間,我的心跳開始加速。
耳邊也聽到胸口傳出的怦咚怦咚響聲。
血液一口氣往上衝,可以怠覺到臉頰逐漸發燙。
我理想中的男性就在眼前。
對方有一頭似乎很柔軟的頭髮,配上柔和的長相。
身材修長,裝備是長袍 -- 顯然是個魔術師,體格看起來卻很健壯。
他露出明顯鬆了一口氣的表情,低頭看我。
...

調番轉係動畫太快
不過兩者都skip左唔少行去迷宮都市既劇情
老豆成家都鐘意大波妹
雖然你哋話小說係第1眼認唔出rudy,我諗作者係覺得roxy冇諗過rudy會嚟救佢
咁動畫睇落好似1眼就認得出我覺得做得幾好喎,因為希露菲醬隔咁耐都認得出啦,雖然冇去相認啫
又話搵咗四個迷宮高手?
人呢?
小說佢哋個身型同樣都係大個啲
呢4個人應該講緊保羅自己,洛琪希,矮人同基斯
原來係兜個圈自己讚自己
無辦法啦,動畫cut心理描寫好平常
師傅隔十幾年無見喎
同埋slyphy嗰陣見到rudy個名
成個月無沖涼果陣閪味
小說呢個時期魯迪體格已經係完成體
唔知動畫之後會唔會慢慢畫大個啲
成個月食唔安訓唔落d 尿一定好黃好重尿壓味
咁佢係有料既
食一個月魔物
老豆有見過愛麗絲咩
果陣盧迪打鳩佢老豆果陣 愛麗絲同隊架嘛
第17集,直接兇佢
係喎
唔記得咗
隔離套野表示想食好耐
師傅嘅魔力同綠毛比差幾遠?
見啲介紹話綠毛大約係其他勁人5倍左右
可以頂到成個月其實係咪都唔低
現階段小說好似冇特別講。聖水級加上A級冒險者,魔法理論+實戰經驗豐富,應該係勁過綠毛好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞