[討論區]猿人爭霸戰-猩凶帝國

279 回覆
8 Like 9 Dislike
咁又唔出奇 女豬團滅成個猩兇帝國出唔出奇
其實係解放猩民姐,用返本能爬走既人留低

盲跟新凱撒既人收皮
佢一定係咁諗啦
佢打算順手沖走晒全部猿人啦,人類復興就等於同猿人敵對,入之前仲好似fake諾亞話走開咗定點先炸䃻

基本上成集入面mea對猿人幾乎冇講過真話咁滯
電影有幾個重點啦
1. 猩猩同人類一樣,都會自相殘殺
2. 文明發展必定會軍事征服其他部落
3. 政治同宗教領袖都鐘意扭曲古人說話,幫自己累積政治本錢
4. 不同種族和平相處只係權宜之計,物種之間嘅競爭係死鬥,有你無我
5. 人類文明同小強一樣咁頑固,點都有死剩種
好似講左係新3部曲 有排拍
5. 係hollywood 文化
賺到笑
原來超低成本,得1.6億美金
上兩日全球就收左1.3億
我覺得如果故事係講Caesar死之後三十年都仲合理
上三集講Caesar同人類一樣智慧
可以帶領猩猩同人類打
最後仲生存到

但今集除左語言能力勁左之外
所有野都唔夠前三集啲猩猩勁
個故仔吹到300年後太誇張
4-50 年後就合理好多
雖然知道人類同猿人有唔同立場
但個美兒實在太有機心 好唔鐘意佢
最後尾仲要帶支槍響背脊到底為咗咩
殺隻猩猩?但又唔落手
好簡單 又想帶出果種信任 共存問題 成個劇本平舖直敘到估到晒下一步想點

不過呢幕反而仲怪 水攻點會唔沖走幾隻飛鷹族猩 又好似劇情需要咁 男猩一眾相關猩猩全身而退 最後少少仇恨情緒都無

最後睇下中間比水沖走果隻 下集係咪又無事 又出黎化解矛盾

悶到傻
其實由第一集睇到而家,我係預期呢個系列嘅猩猩最終會識得繼承同善用人類高科技
類似2001版結尾咁
https://youtu.be/8i3B5wMwQIw?feature=shared
係荷里活電影入邊
冷戰時期的蘇聯潛艇指揮官同下屬都係講英文
唔同物種點會咁易起機
觀眾係人,見到人類先想攪
但你套用返猩猩視覺,人類係異種嚟,正如你而家望見D猩猩會唔會想攪一樣
1968 第一套班猩猩係唔識用電 冇汽車 飛機 但有槍
如果最後真係諗住接返去1968
班猩猩係已經冇得再點進化
開正門入水
文化文明上進化
今集D書又突然消失, 可能下集又搵返出嚟
係咪因為佢地個族由細到大都要向上爬拎蛋,習慣向高爬
Noa 同 May 嗰個張力係幾正
佢地有無做過愛
may其實應該係特工黎
導演:咁咪用3集拍人類退化史
有兩點好似大家都miss咗
1.水攻應該係諾亞諗出嚟嘅,佢仲問美兒水會唔會破壞洞入面啲嘢
2.反派係比個男人講羅馬史故事洗咗腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞