[討論區]猿人爭霸戰-猩凶帝國

279 回覆
8 Like 9 Dislike
覺應該都係鳩諗 共存問題
呢個主題都分分鐘可以出多十集
班咕喱猩都好柒,有一隻俾d鑬反彈bin到出血
wiki 話係Caesar死咗之後300年
姐係班猩已開始腦退化 圍爐叫下口號開下鋼門又另一日 猩凶帝國
諾亞都有真凱撒既胎記,右邊心口無乜毛
唔會輸最後一幕個人類出黎仲要著住防護衣,九成九唔係所有人類免疫猩猩病毒
痴撚線仲有得繼續出明明得頭1 2好睇
幾好睇,覺得除咗第二集之外最好睇係呢集
好撚寫實,啲女人唔可信
明明話D猩猩智慧高左
但睇完套戲佢地除左識講野之外都係蠢撚過隻豬
D bug多撚到

首先,點解個女人一開始點解一定要黐住nova, 有咩事自己單獨行動一定好撚過搵猩猩幫手,講緊你係全村嘅希望,咁撚兒戲嘅咩,不過我都唔知道點解個基地咁撚多人,係要搵一個女人仔出嚟搵野,一個幫手都冇

跟住俾人捉撚咗都算, 個Boss明知佢地係好重要都可以唔搵猩猩監視住佢地

都算

個女人俾人捉咗,一晚做咁撚多野, 又整呢樣又整果樣, 完全冇比猩猩發現過係咩事, 屌你老母喺正個門口度整喎

跟住個殘廢又係傻嘅,特登出嚟搵個女人又唔撚帶保鑣,明知自己殘廢仲聲大大話佢地死撚緊 真係服撚咗佢

個女人講到自己個聚集地俾班猩猩殺晒,咁個基地係點樣識去搵,跟住最後個女人又隨處套太空服出嚟係咩一回事
人類搞咁多野,努力扑野好過la
1.Nova本身係躲避緊新Caesar 軍隊,初初混入撚鳥族係想拎物資,然後見到撚鳥族被滅先跟蹤Noah,因為佢哋有共同敵人。
而Nova最終目的確實係入個窿度拎嘢返基地,而撚鳥族爬山叻,所以Nova先「投靠」Noah,靠佢幫手由 懸崖秘道入窿。

2.上集有講只有極少數人類對猴病毒免疫。

3.新Caesar要靠Nova入窿,而佢都知Nova一定會偷入去,但我都唔明點解佢要喺正門出返去。

4.Trevathan呢個角色都真係廢廢地,但佢出現畀Nova殺,可以理解為人猿兩族一樣係自私,會為目的殺自己同類。

5.唔係幾明你問咩。

5. 個女人聚集地啲同伴比新猩猩王殺哂,咁點解仲會有片個基地

同埋種族之間既隔閡咁大,個女人講兩句 nova又信佢,入到去防空洞入面,個女人就掉低啲猩猩周圍走,啲猩猩又夠姜唔理佢

咁nova 其實都只係想救返自己部落,到底憑啲咩要幫個女?

同埋開到衛星又點 ,人類滅絕前既科技比而家高十幾倍啦,就係為咗同非洲既人打個電話?
Nova從頭到尾都講緊大話,Noah最後都知佢講緊大話
Nova係女人,Noah先係猩猩
女人唔係叫may咩, 我睇中文字幕冇留意英文

咁後尾都走甩左,返基地整啲工具爬山好過信一隻猩猩啦下話

如果講緊全村人正常人,佢一個人可以喺出邊自由活動,就更加唔可以毫無計劃冒風險

如果入邊仲有其他正常人可以陪佢一齊出去行動,咁多個人都多過照應啦,仲走去信猩猩?
隻病毒唔係來自第一集果隻病毒咩?
隻病毒唔係來自第一集果隻病毒咩? 以為係變種所致
悶到咁竟然好多鬼佬話好睇
雖然係大陸佬做嘅分析片,但都做得唔錯,可以俾啲無睇過呢個系列嘅人了解返成個故事背景

https://youtu.be/tRFXasBl1Zg?si=YODAH8N-zhvfFqZ9
絕對係垃圾級別垃圾片
-我冇專心睇呢part ,腦補係Nova講大話。

-Noah呢代只認知當時有智慧又識講嘢嘅得猿族,人類只係普通動物,什至唔知呢種動物叫人類,至少撚鳥族唔知。

Caesar 死後呢300年冇任何文本記載佢死前嘅故事,所以後代唔知人猿之間嘅衝突,Caesar只係一個傳說。

-因為新Caesar有權勢,如果畀佢拎到窿入面嘅科技同武器,Noah就更加救唔到佢族人。

-人類之前輸唔係因為科技武器唔夠猿人打,係因為猴病毒令大部份人類返祖失去智力。
舊三部曲Caesar目的都唔係想統治人類,只係想各據一方,「和平共處」。

-新一輯猿人科技同智力發展都係有限(仲係用緊冷兵器,溝通說話依然渣過人類)
而家用衛星可以同免疫嘅人類互相溝通,形勢其實好似人類仲佔優啲。
真名叫Mae,Nova係紅猩猩幫佢改嘅名。
如果你睇中文字幕佢開頭應該叫「新星」。

「整爬山工具」 同埋 「點解冇其他人類幫女主」呢啲唔講啦,要解釋呢啲咁細嘅嘢咁成套戲基本唔駛做。

基地入面嘅人唔係全部免疫,你見有人出嚟都要著防護服。
我見老貓師兄好似有少少搞亂咗啲名

男主 Noah

女主 Nova/Mae
Mea應該係同一班人基地出嚟揾人造衛星密匙嘅,但係行到一半就俾新Caesar嘅人殺晒,之後就扮傻扮普通人類,之後穿過咗山隧道去咗養鷹部落嗰邊,發現咗隻馬身上有馬鞍就到有猿人聚居就打算夜晚去偷物資,Noa老豆知道有人入咗山谷入面就派人去趕走佢,但係又撞正新Caesar軍隊入嚟抓人,打咗場交就同歸於盡,之後軍隊跟住noa匹馬入部落抓人做奴隸,跟住就係正片

Mea個基地嘅人九成係猿猴流感爆咗冇幾耐嘅時間啲人去啲軍事設施到匿埋,好似fallout shelter咁嘅防空洞除咗新Caesar 想入嗰個美國境內應該仲有唔少

唔好問點解可以一匿匿咗二三百年,可能下集解,總之而家佢哋做毒撚咗太耐/彈盡糧絕先諗到天上面可能有啲飛咗成300年嘅人造衛星可以同其他shelter聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞