[討論區]猿人爭霸戰-猩凶帝國

279 回覆
8 Like 9 Dislike
情節唔合理
海水沖入個避難所可以沖到高過海平面咁

打交唔好睇
全部都係一面倒
無真正大軍對戰
1. 但一開始大家,包括反派猩猩都被美兒誤導倉庫內有稀世珍寶,從反派猩猩對白中,佢似乎好似秦始皇咁,開始擔心自己壽命,想搵方法突破,至少可能係醫藥上有幫助,而諾亞都只係直覺倉庫野有危險,但以佢地咁原始的思想未必諗到科技野軍事野,可能只係類似電棒果D武器,以為水足以破壞

2. 畫面中D書無睇過,唔知有咩故事,羅馬史故事係咪指帝皇統治果D?其實佢都成個山寨王咁,不過成間屋D書唔似係班猩猩搵返嚟,可能本身架船有,男人只係見有乜讀乜,未必特登講羅馬史故事
對戰要勢力均等先有得比拼,上三集除左第一二集係人對猩猩叫對戰過
第三集已經唔算對戰,凱撒都係打游擊咁潛行破壞
今集炸堤壩咪同上次炸圍牆油庫同一原理
其實唔係冷兵器時代
猩猩就算高智商都真係好難打贏人類
現實嘅話第一集結尾匿入島果下
啲猩猩就應該比啲飛機大炮打爆晒

個時代背景應該改係二戰前
又或者改到啲猩猩一開始就控制緊啲高科技野
咁先代入到
邊個諗出黎都係on9劇情啦 沖走個帝國
同埋反派洗唔洗腦咪一樣 最後又係行返出山邊同d鷹仔玩跳海
頭馬仲on9 男猩閃下閃 自己自動收皮

悶到小學生都估到後面劇情
垃圾片一套
悶到撲街
其實點解長拍長有 前幾集好好收咩 應該收尾啦
前三集真係幾收得

同埋大公司呢D經典戲實計劃周詳D
一次過預三四集都唔奇
成本又可以整合一齊用
Caesar 應該好難超越
點解唔搵黑妹做女角
啲回聲族一個黑人都無,係咪歧視黑人
唔係幾好睇但會理解Noah行為
Noah冇直接比Ceaser管治過
純粹可以當係一個識少少字冇任何現代知識,甚至都唔知現代人係咩嘅原始人
咩種族鬥爭啊進化啊其實你當一個原始人其實點會有呢啲概念
全程比Mae呢個現代人lead住好正常
純粹有個白紙咁頭腦空洞嘅主角係幾無聊下
根本應該係成本問題,想慳錢
個古推左300年
猿人至少建立左中世紀社會,有自己嘅文字同建築風格
原本期待300年後進化程度係呢個level
呢個成千幾年
人類掘起應該見唔到了
我都早兩日睇晒5集舊版
睇完就明白點解新呢一套有地底人嘅設定
同埋紅毛猩猩點解要死
第四集Caesar 搞革命係最好睇
唔知新版有冇機會拍到去第二集嘅核爆
我冇睇
你意思即係黎緊呢三部曲個大綱會跟返1968個系列?
識起水壩同養鷹已經好勁,文明進化一向都係好漫長,300年好短
但係猿人唔係零開始
係由人類文明過繼
當核彈,發電唔識
但個部落規格仲低過第2集,凱撒條村咁。
好有機會,新版三部曲同新一集啲設定其實都跟得幾足舊版
新版第一集入面有報紙頭版係太空船失蹤
舊版大猩猩管軍事、紅毛猩管宗教律法、倭黑猩猩管科學
舊版一樣有Alpha to omega、跨物種瘟疫、地底人、猿人禁止進入人類舊城市嘅規矩
其實只要跟住現有步伐咁去,之後太空船出現就已經係跟返1968
之後舊版第三集因為倭黑猩猩修理好人類太空船先去到1971年,但干擾咗時空同生咗舊版Caesar出嚟,令猿人革命提早發生
新版就係冇干擾時空,正常宇宙入面猿人點樣崛起
唯一接唔到個位係舊版講緊紐約,新版變咗三藩市
重睇啦屌
第一集結尾已經講緊完流感爆發係咁死人
又邊得閒有飛機大炮炸到猩猩叫呀
其實我睇完套戲都期待新三新曲
可惜今次留左太多伏線俾之後個兩集
搞到樣樣野都掂少少好急咁去

我係驚佢反應唔好下集冇人睇咋
樣樣嘢掂少少我認同

好急就唔算,單純個導演唔識分配

最大問題係套嘢冇乜主題,而且個故事規模又太細

好似沙丘第一集,但係情節多少少,規模同畫面細幾百倍咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞