[討論區]猿人爭霸戰-猩凶帝國

279 回覆
8 Like 9 Dislike
變左猩猩內戰,完全冇1-3嗰種猩猩靠團結打贏人類嗰種驚喜
最後仲要靠人類先贏,違背晒1-3集以黎嘅基調
原本以為最後猩猩可以靠運用人類嘅科技嘅智慧再進化,你同我一嘢沖爛晒?最後又起返嗰堆原始木塔為乜?
反而人類竟然仲識用電腦衛星通訊,咁落去仲點打?

用一集去推翻晒一直以黎嘅設定,下手之作
其實有冇交代過猩猩王捉低智人類為乜?
做苦力又唔夠猩猩大力
又唔識講野冇得溝通
做愛
其實繼續做落去咪又係想拍人類打馬騮
咁睇翻之前3集都得啦 特登繼續拍落去有咩意思
成套戲最大敗筆係描述唔到一個令人信服既世界觀,三百年後猩猩仍然維持部落社會,發展唔到工藝同自己既文明等等,咁既話將時間線定係三百年後有咩作用?另一方面三百年人類後竟然可以係冇農業工業支持下仲可以延續到文明,我覺得人類仲有機器下生產既衫著已經好神奇
三百年黎人類都攞唔返嗰堆武器都唔合理
明明嗰度得幾百隻猩猩
而最尾嗰班人啲科技文明高咁多
總之成套戲既設定完全冇說服力同代入感
成件事最on9係300年過去 人類仲有t-s +牛仔褲著
兩批人嚟,一批地面上中咗猿流感幾代嘅生番,另一批匿埋咗係基地幾百年宜家先出返嚟
力加應該未死㗎,最後字幕完有聲叫聲出嚟
冇牛仔著到300年la 仲要有bar著
除非一直有生產線,
想話佢幾暴君 結果就係得拉門話死左幾多猩都得
又無SM班奴隸
屌真係越諗越似fallout
其實300年後對新一代猩猩係個paradox

佢地返去石器時代慢慢學習 進步緊

又唔可以一下變成超級現代高科技既猩猩

但佢地又唔了解點解同時有高科技存在,外星人?

靠d長老智者猩猩傳落去 講返之前人同猿歷史

套戲其就係講而加地球已經係kingdom of apes

有智慧既人類要苟且偷生等待反擊,最大既優勢就

係仍保留人類高科技文明而猩猩係停留係石器時代

進步,除非有人類加速佢地成長,同時要同猩猩競

爭,因為隨時間推移,猩猩都會慢慢都變成高科技

物種,最好就變成一個共存既理想國。
人類女主角至係反派
滅族嘛
大boss食餐飯講幾句有咩驚喜 捉到鹿 隻猩設一定係自私自利果種 仲要無膽 就算話承繼 女豬一個水攻都收左個帝國皮 睇唔到帶咩好傳 有咩好承
已經兩個半鐘 前面仲要聽佢地傾計再長d頂唔頂得順 講到尾靠招召鷹術已經夠贏
只係搵人類女主
唔洗打 女豬一個水攻一手包辦所有壞猩猩 完美結局唔好再拍
冇捉過
佢地果陣想捉女主咋麻
佢地基地又冇見過有人類出現
不過班猩猩同低智人類其實都差唔多咁低智
完全唔合理 又唔係核爆又無咩天災 地球咁多城市 300年內大把野學大把野睇 點返石器時代 隻大猩都手持電棒啦 班猩又斑馬都未見過 寫到個世界觀勁差 如果照你劇本咁仲可以出多幾集添 每集9up少少又講返共存共存
大猩技野都係靠人類整
正常手持用 班猩都知個世界係點 而家就好似
海賊果種 空白一百年 既概念 又似想重啟又唔係咁
唔係「班猩」囉,係拉卡同諾亞

一個就仲信凱撒信條嘅kam撚,佢嘅講法係佢平時都見唔到人,以為嘅人類已經瀕臨絕種,九成淨係識去搵啲自己都睇唔明嘅書都唔去溝女嘅毒撚嚟,可能凱撒騎士團全部都係咁嘅猿人所以先死淨嗰兩丁

另一個就成世都冇出過過山谷,條村啲長老話乜信乜嘅新仔嚟

而且啲班馬九成係啲動物園入面走出嚟嘅後代,成個美國得嗰幾群,未知過又直係唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞