【連登 商業電台 光明頂 討論區(九十六)】

629 回覆
8 Like 1 Dislike
做咩9?
呢個我知 一樣係有"贖罪卷心態"成分

但話知係 主要客群 定係 次要客群 都好
留港果班 我就信唔多唔少都一定有咁諗
唔關贖罪卷心態事
而係佢地唔煲大香港有幾差,又點令到啲海外聽眾覺得離開係正確呢?
當然我唔否認環境係差左,但其實分別只係在於遮羞布有冇撕破既分別
好似早排都有講下李龍基?
唔通李龍基仲有公共性過大總統?
因為清你呢個問題
我去聽返2024-MAY-13光明頂 後半節
民間言論嘅「大頸泡」現象
香港淨係可講諸事八封新聞?

19提出 點解唔講"佚名海外KOL"
(先頭盔 極有可能同原話有出入 會有唔同
只係表達大概)

之前點解唔提"提款基" / "東張啊伯"
我出左去放假嘛
一睜開眼 享受緊巴黎的藝術氣息 / 浸沉係京都的呢個 大島渚冥壽一百年的電影節
感受緊當地文化

我唔知香港發生咩事啊嘛
唔知 咪唔講囉

我選擇唔講 但如果你鐘意 想聽我講
就諗下點解我唔講
其中當然係有我的智慧 智將你都一樣咁有智慧啦
大家都有智慧 當然就有取捨生殺大權

好似你係去"咪痴憐"法國餐廳 問個大廚 點解你無雲吞麵 燒鵝
我而家係想食呢啲
大廚回應 我淨識整法國餐 無你想要果啲
咁我大廚推介比你嚟食我呢啲 而無你想要果啲
呢啲野本身無得好爭論

話知你講我點點點 我又只回一句:SO WHAT? REPORT我囉

如果而家香港只係得返呢啲口腔期八卦新聞話題受關注
代表除此之外的空間有幾咁狹隘&蒼白
大家都唔想過界出事做出頭鳥 咪係紅線之上遊離囉
結果咪自封"三圍" ( "圍觀" / "圍爐" / "圍村" )
當有智慧的人感覺到 咪向"孟母三遷"效法囉

八卦唔係唔得
但係要睇個對象
你睇美帝總統 克林頓 川普
英國皇室 戴安娜 梅根
呢啲八卦 情有可原 > 因為有公共利益
但係香港而家就"東張啊伯"咁低手 兼 冇建設性

我地光明頂 唔會隨波逐流 唔會跟隨中國人的"三圍主義" 係到浪費口水
補充
我仲見到呢個POST 不過我未睇
[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!
https://lih.kg/3698577
我都係呢個帖先真係見到佢個所謂新臺係講乜
王室release新嘅舊相,原來1964年王室新增4個bb
左起 雅麗珊郡主、事頭婆(應該係細仔Edward)、瑪嘉烈公主、根德公爵夫人
智將多面玲瓏 盡得19 沈國師真傳

家下唔跟住批鬥大總統,

係咪都要批鬥埋?

https://youtu.be/4ibp0dw1ltI?si=Qn2wlsG8tCeuvx14
沈國師直頭N面玲瓏
其實你可以繼續貼嘢
佢無講埋一份 所以連帶 咁文革作風

冷處理人者 人亦冷處理之
又唔關19佢事 大可置身事外 其實吹唔脹
最搞笑就係,好似樓上有位清都講咗,如果係佢啲朋黨,不論是非黑白,佢點都撐到行。今次單嘢燒到去國父國母呢對KOL「才子佳人」道,尤其是國父係本帖討論對象《光明頂》第一代主持,直頭係第一集主持(2003-09-01,那個半島不太遠,19、國父、王慧麟),佢又偏偏唔撚出聲喎
而家19都唔係唔出聲啦
禮期五晚集光明頂明面講何伯講暗串叫佢講劉細良D人
D咀臉同劉細良笑徐少驊個格差唔多
https://www.youtube.com/watch?v=4ibp0dw1ltI&ab_channel=%E5%95%86%E6%A5%AD%E9%9B%BB%E5%8F%B0HongKongToolbar
其實我覺得陶傑(都包括所有人)係有唔出聲既自由,但唔可以係出聲撐完人發覺唔對路仲要理直氣壯咁強行狡辯,故弄玄虛咁又恥笑啲話佢既人
當佢出聲撐個小人之後佢就一係認自己錯一係收聲算數,而唔係諗如何可以跌落地拿返扎沙
佢仆街在自己個圍爐臺就帶風向,傷臺開咪又話費事嘈。呢道而家既然冇人理,大家咪呢道講下國父國母
連香港首席KOL蕭生都嚴詞怒撐劉細良 我都支持返細良國師了
https://lih.kg/3699195
政哥老婆靚唔靚?
唔係文革拆咁多真古董、改革開放再拆更多真古董,而家駛乜扮假古董
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞