你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
200太少 500可能會有得討論下
72000 年回報7.2% 10年就一球啦

不過同樣年回報嚟講 10年後 一球變兩球
台灣金牌獎金可以分一次過拎2000萬台幣 或者每月拎12.5萬台幣拎到死
https://lih.kg/2643291
真實情況
去到依家都未有人計要幾多年幾多rate 200蚊會追到1m如果大家做一樣investment; 或者個investment return 要幾大先一世追唔到
一樣諗法
71愛港大遊行 $500 連登報名反應熱烈
假設年回報一樣點追呀
又唔好話
一個月6000乜柒都唔使做
移民東南亞都夠做
死慳死抵甚至有機會儲一半
假設你年息 4% 係 effective
每日息係 x0.000 107 46

你入一百萬:
複利息五年後有 $1 217 000
六年後有 $1 265 000
每日先有唔夠 136 蚊息

每日加二百:
頭一日已經增加緊二百蚊(加零蚊息)

複利息五年後戶口已經有 $403 000
已經做到每日增加二百蚊再加 43 蚊息
1球嘢做定期疊息10年 最小都150萬
200蚊10年先儲到72萬 做乜鳩
但之後仲有冇每日200
連13年命都唔知有冇咁慘
月入$73000 20年 年均4%日供

$26,837,210.02
之前咪有個回覆30年後200蚊做5%總共有4m,1m個2.x m。 計數都計到啦13年0% 200蚊都追到一百萬, 20年都double. 不過個rate可能大過8就追唔到

十年時間無想像中咁長,如果你得十幾歲咁十年當然等於你人生大部份時間睇法唔同。
如果個rate係8呢
錢梗係一次過拎一大舊先至著數啦
唧牙膏要嚟做乜
我會世上每間銀行都開一個戶口要每日兩百
1000000你買債一年都4萬
1m 5%年回報,30年一樣都係4百幾萬,只係跑輸幾十萬

都係個句,如果十幾歲開始計一定揀$200
4-5x歲直接要一球好過
呢個真係 option 1 最大風險
十幾年後繼續收到港幣都唔知值幾多美元

Option 2 就可以 day 1 或者之後轉做美元
200都可以滾大,儲到四五千就準備做黨主席
每日200美金都要諗諗啦
但未計30之後繼續追加。不過50歲的確要諗諗,所以咪要計數幾多年先追到
100萬本身都贏咗啦下話……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞