你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
200每日要13年先有1m 當你有穩定投資十年上到1m
而家即時有1m做定期/美債/基金當一年4% 十年後已經有1.48m
點都係100萬蠃
每日200其實係浪費緊人力物力
唔好講咁遠投資啲什麼
以而家環境無論加拿大英國拎100萬做首期再收租已經贏咗
係做Airbnb果啲民宿
重點係200蚊1日 要十幾年先去到一百萬
問題4: 承接問題3嘅背景 由Day 0起 無論邊個option都會每日洗100蚊 邊個option會好啲?

兩邊嘅cashflow只係本來嘅cashflow加上每日減去100
100係Annuity due payable daily

In terms of Expected present value:
EPV(option 1) = 100*(summation{j=0 to infinity} (1+i)^(-j/365) (j/365)px)
EPV(option 2) = 1000000 - 100*(summation{j=0 to infinity} (1+i)^(-j/365) (j/365)px)

喺R計完之後
如果i = 0.025, x = 30, EPV(option 1) = 1091381, EPV(option 2) = -91381.48
如果i = 0.05, x = 60, EPV(option 1) = 525640.5, EPV(option 2) = 474359.5

我地可以再問 如果我今年60歲 effective rate幾多option 2先會好啲?
EPV(option 1) - EPV(option 2) < 0
呢條式即係問題3嘅下半部分 所以i > 0.054846…
我地再一次得出問題3嘅結論 200會好啲
另外 根據觀察 如果兩個option都會每日洗少於200嘅錢 100萬會更加輸蝕
要15年先回本既年金product 不了
我開始懷疑係咪in緊啲新Batch MT 嘅考官都唔知答案,所以上嚟問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞