你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
又唔好話貪 當佢行行下街執到100萬
問題係除非做定期 如果投資其他野一個唔好彩 100萬其實好易就輸一半
做定期既話 起碼頭幾年未開始錢滾錢果陣你都仲未有得風流快活住
所以真係好睇你想要咩
做人咪咁辛苦啦
我當4%一年
5年已經多50萬
大家都係14年既話 100萬會變170萬
每日200既話就只係得100萬
試下美股熊市果陣再問
睇年齡 連登咁多00後每日200最後有多啲錢
100萬係本嚟你唔用得
而且你投資有機會蝕
仲有手續費

你每日拎二百除100萬即係7.3%回報
零風險7.3%嘅投資絕無僅有
成班傻西, 數都未識計就話要100萬. 可想言之,連登係一堆垃圾集中地. 仲成9日學人講投資咩咩77.
我最保守當複息4.6%(取而家30年長債息) 都一定係200$一日WIN

估唔到可以喺呢啲post見到finance equation
你係咪打錯字
你咁做咪又係拎唔到舊錢出來

儲到幾時先停? 先用舊錢?
無嘢自
一筆過200蚊
100 萬留5 萬洗費95 萬拎去賭
幾弱智先問得出
你可以第一年拎10萬黎用 拎90萬去投資
當你做定期 只係做一年 起碼90萬都係賺緊錢 你都仲有20萬日常洗費
你第二年咪再拎起10萬黎用 淨低83萬拎去定期
一路咁推落去 起碼你會keep住有錢用+有錢拎去做定期
係無咁爽架喇 都要年年計下數
但無人話做定期一定要一次過做30年
就算做D超短期 3個月既定期 起碼舊錢都係有回報 幾細都好
時間會令貨幣貶值
以長遠計獲利應該係差唔多
年回報7%左右算係標準數字
唔識/唔鐘意投資一定200好
不過都要睇200會唔會跟通脹
唔跟就冇咩討論空間一定100萬
跟既就話
識/會投資+後生就100萬
長時間錢滾錢獲利先可以最大化
否則就穩穩陣陣每日收錢當做左100萬年金
自以為聰明嘅弱智仔
100萬每年4%息+reinvest, 13.7年有170萬, 你要派多差唔多十年先有170萬, 你有幾多年命?
唔跟通脹,要每日$100托咩
同埋D假設都要考慮埋
如果正常人生活要計埋住呀交租 緊係100萬啦 每日200蚊你頭幾年訓街咩
一開始有無收入呢D假設又無
你有返工每個月搵50k 每日俾多200蚊你
同一次過俾100萬你 係天同地比既事
一百萬啦
每日200蚊
你又知間銀行唔會執
每日加200, 加到100萬, 你需要 1,000,000 / 200 /365 = 13.69年
不過未計通漲, 而且100萬仲可以做投資, 點諗都係1M扺玩
一嘢轟去買美債已經做到類似每日$200效果,而且我仲多咗100萬
100萬
然後拎出嚟畀條女開餐廳
睇準香港飲食業有發展前景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞