你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
我咪就係用依條
係 所以一開始你多啲 但之後佢會多啲
點會追唔到
….
正解
但唔知點解:
Expected discounting %=4%
Simple monthly df =0.01%

100萬然後做美元定期
認真答

Assumption:
200同100萬都係paid in advance 啫係time 0就收到錢
Let i denote effective (annual) rate
Daily compounding

有以下formula
v = 1/(1+i)
d = 1-v = 1-1/(1+i)
nominal rate of discount compounded daily d_365 = 365[1-(1-d)^(1/365)]

問題1: 如果個銀行户口持有人永遠唔死 或銀行户口可以轉名俾其他人 邊個option會好啲?
計法: 比較Present value
Option 1係Perpetuity due payable daily
PV(option 1) = (200*365) * 1/d_365
如果i = 0.025, PV = 2956449.79
PV(option 2) = 1000000
咁幾時option 2會好過option 1呢?
PV(option 1) < PV(option 2)
省略計算之後得出i > 0.075738…

問題2: 如果個銀行户口持有人永遠唔死 或銀行户口可以轉名俾其他人 要過幾耐option 1先會跑贏option 2?
計法: 比較Present value
Option 1係Annuity due payable daily
PV(option 1) = (200*365) * (1-v^n) / d_365
n嘅單位係年
PV(option 2) = 1000000
PV(option 1) > PV(option 2)
省略計算之後得出n > ln(1-5000*(1-v^(1/365))) / ln(v)
如果i = 0.025, n > 16.719885…
咁幾時option 2一定跑贏option 1?
PV(option 1) > PV(option 2)要no real solutions
省略計算之後得出i > 0.075738…
與問題1吻合

問題3: 如果銀行户口持有人死後 個户口會自動取消 邊個option會好啲?
呢個問題會再複雜啲 因為要計Expected present value of whole life daily annuity
最intuitive嘅就係 如果你係90歲 你會揀100萬
相反如果你係3歲 你會揀200
詳細嘅計法我仲處理緊 留待下回分解
on9 仔 問埋d on9 問題 , 係人都識揀每日200蚊啦
有冇計present value呀
4%/365咪0.01%。
人地咪用緊pv 計了解左先
200港幣會唔會永遠用7.8兌到都成疑
但你寫 monthly,所以我第一眼都睇唔明
乘數同除數嘅分別結果一樣
合埋眼all in 可樂+apple 搵唔到輸既理由
但係咁喎
你每日200要接近14年先儲到一百萬

一嚟劈頭俾一百萬 大概18年就可以靠複利滾到變兩百萬
你假設左嚿錢唔可以投資
我就覺得好睇依加幾歲
如果我依加十零廿歲梗係揀每日200
A就每年增長(定期4%)
B就每年增長(7萬2)+(定期4%)
總有一日B會追平,然後就贏

但我會揀A
18年滾到兩百萬,我當齊頭年息 4% effective

每日 $200 係 11 年內儲到一百萬
大概 18.7 年就可以靠複利滾到變兩百萬

的確係有分別,亦都取決於假設嘅利率
所以去到最後都係睇選擇果個人年齡層
如果我18 22我會揀每日200
年均5%要30年先多得幾十萬
此post已完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞