你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
你係咪王梓軒本人
8% 就數字上攞一百萬好啲
(上面提到 option 1 IRR 7.幾%)
加上 option 2 現金容易流通
但要自己考慮息率升降
同埋都要睇吓你目標係追大條數定真係攞啲錢出嚟享受齋滾咁其實啲錢都無咩意義
200蚊會唔會十年後連一日三餐都唔夠俾?
愈後生就200好,年紀愈大就100萬好,如果係“一個25歲嘅普通大學畢業生,除咗每月收入,揀額外有每日200蚊入落戶口,直到百年歸老;定係揀一次過有100萬”

呢個情況,無論有冇投資都係200蚊贏

我當200只係入落戶口咩都唔做零利息,25歲到65歲退休總共有292萬,假設有100歲命,3%discount rate,每個月都有萬一蚊,加埋繼續入落戶口嗰六千,一個月萬七被動收入仲要零風險
講到用錢嘅問題,Daily cash flow $200 嘅liquidity 點都贏定期啦
追唔追到通脹?
(200)30/0.05 得12萬咋wor..
比100萬你投資,你就追到通漲? 傻7, 你唔輸7哂都偷笑啦 ON9仔
每日200 咁撚風流?
真係諗起都扯扯地
標準DSE數學題

假設預期投資回報係k
每日200當做係每年73000
n年後資產
每日200 = 73000 × ((1+k)^n-1)/k
一炮過100萬 = 1000000 × (1+k)^n

break even point = (log(0.073)-log(0.073-k))/log(1+k)
如果k=2.5%, n=7 開始break even
如果k=4%, n=20.2 開始break even
如果k>7.3%, 永遠無辦法break even

嚟個問題同通脹無關因為兩個選擇都要食一樣嘅通脹
加decrement 落重loading
問過啦
一係一炮過200萬
或者每日$500 直至攞到400萬為止
咁就有得諗
你月息有5厘咁高咩
重計啦
你而家嘅歲數
呢個真
有無撚讀過financial management
點解唔係用perpetuity計? daily compound PV= 200/(4%/365)
仲要計埋100萬做十幾年定期嘅利息之類嘅投資回報收入。
應該要廿幾年先先追平?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞