你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
你都幾唔識搵錢
On9 問題!點比呀

每日200 食3餐都冇啦
的而且確係
唔識計
有冇式?
諗住睇下你會有咩獨特嘅見解
100萬對而家既你既價值
同對13.7年後既你既價值係唔同

就好似比3萬比中學個陣既你
同比3萬比做左幾年野既你既分別
中學個陣收到3萬一定爽好多

100萬對而家既我黎講 係我2000%既身家
但對13.7年後既我黎講 可能只係我20%既身家

仲要未計通脹
正評
每日200條數大好撚多
一樣可以日供野

負評得既多數人好快洗哂
On9
100萬唔收息都贏
一嚟就一球喎
你73000 一年複利息要幾多年先一球?
On9,你每日攞$200嘅起點係$0,你每日攞$100嘅起點係100萬,邊個抵啲?OnL99
想知你點計五年後複利有200,我計都係得每日130左右
淨番180可以捐俾我
同周人細相隨
戇鳩定期都有

唔通每日200等13年?
fresh grad計返都每日2000蚊
200蚊俾乞衣咩
如果個當個risk free rate係5%, 第幾年先追到?用咩formula計
用pv annuity (200, 5%, n)=1m
求n
N係days
Diu sor
中間5%/365求左daily rate先
佢只係話若干年後option 1 ge investment return is greater than option 2. 除左時間外其他因素你都可以話係random , 我比較想知用咩formula 會計到個t
每日2百蚊,想點撚樣
弱智
The present value of an annuity, PV = P×(1−(1+r)-n) / r
幾時開始先
1x歲開始就梗係每日多$200
4-5x歲就直接要100萬算
如果中小學開始就唔撚同講法呀
唔洗做 每日有$200 零用錢都幾撚爽
要睇吓攞錢當時個年紀,

如果仲係學生,

我會揀每日200,因為就算嗰刻俾一百萬我,

都未必識點運用舊錢去再搵錢,

反正過多13年左右,累積到一百萬,

都仲係廿幾歲,到時再諗點用舊錢,

之後隨時仲有多兩至三個十三年,

又可以累積多二、三百萬,

其次我覺得學生時代,

唔應該咁辛苦去諗呢啲嘢。

但如果已經出嚟做嘢,或者年過三十,

我就會直接揀一百萬,因為到時無咩本錢等多十三年。
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞