你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
講緊比錢個位
睇你係咩人姐。
爛賭果啲人,100萬可能玩一個月就輸哂。
每日比$200對佢地黎講仲好
$200一日,一年都只係$73000, 要十幾年先夠100萬,咁梗係一次過要一百萬啦
問之前有冇計過
應該要7.6% 先追唔到
寸金難買寸光陰
我一下過拎100萬起步快過每日200蚊十幾年喎
200蚊要慢慢儲
就算唔計通脹,呢十幾年有任何機會你都未夠本入市
講到尾都係睇投資回報能力,高就一次過攞一舊錢著數,低就慢慢攞攞多啲著數
點解你唔直接問何伯同新何太?
會唔會7.3% 兩條線就會有一日既time lag?

因為100萬一日既息係200蚊,第二日就係100萬既息(200蚊)加200蚊既息;
而200蚊果個,第一日就有200蚊個息 加 每日200蚊。

即係照睇會有一日息差
承接上文

問題3: 如果銀行户口持有人死後 個户口會自動取消 邊個option會好啲?
額外嘅Assumption:
Standard Ultimate Survival Model
i.e. Makeham’s law with A = 0.00022, B = 2.7*10^(-6), C = 1.124

得出以下formula
Survival probability jpx = exp(-A*j-B*(c^x)*(c^j-1)/ln(c))
j嘅單位係年
x係而家嘅歲數

Expected present value of option 1:
200*(summation{j=0 to infinity} (1+i)^(-j/365) (j/365)px)
Expected present value of option 2: 1000000

喺R計完之後
如果i = 0.025, x = 30, EPV(option 1) = 2182563
如果i = 0.05, x = 60, EPV(option 1) = 1051081

咁我地又可以再問 如果我今年60歲 effective rate幾多option 2先會好啲?
EPV(option 1) - 1000000 < 0
喺R用uniroot經過計算後 i > 0.054846…

由此我地可以推斷
而家加息週期好大機會已經完結 現時Fed Fund Effective Rate都只係5.33%
即使你係60歲 以現時嘅利率你應該揀200
更何況你再後生啲 所以200係答案
如果要準確到日
如果由同一日開始派錢
咁可以當第一日嘅 $100 萬係 $200 + $999 800

兩個選項都會喺第一日派當中嘅 $200 ,所以毋需比較
當第一日存入 $999 800 本金
再比較下一日收到嘅利息多定少過 $200

如果計 present value
就一係比較 $200/r 同 $999 800
一係比較 $200 (1 + 1/r) 同 $1 000 000
(r係日利率,要轉做年利率)
就算PV一樣,你60歲有100萬仲可以去下旅行食下好西,你80歲有200萬又如何
一百萬做定期再reinvest呢
原來如此,如果用999800 黎諗,咁就無左個time lag
呢個論壇啲柒頭係咁樣,佢哋鍾意駁嘴
一定係一筆過100萬
我當你淨係做定期 或者活期買國債四厘息
只要你嗰100萬唔好洗咗佢 賺咗嘅利息繼續滾存落去
一定無得輸
即係少過一年 $73000 啦
It would take approximately 5,375 days for an annuity of $200 paid daily to accumulate to a present value of $1,000,000, given an annual interest rate of 1%.
因為你嗰100萬好快就賭/搞生意/去旅行/買車買樓
洗撚晒
咁又點 都一樣win
你嗰 100 萬淨係擺,每年得 $40000 單利息
你再 reinvest $40000 都會少過 reinvest $73000

就算將 $73000 分開,攞 $33000 去旅行或者捐畀人,都無 lose
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞