你寧願銀行戶口永遠每日增加200蚊港幣,定係一筆過要100萬港幣?

385 回覆
19 Like 766 Dislike
已經講埋比你知224萬
如果係一間公司講長遠緊係簡200蚊
但如果個人黎講緊係100萬 十幾年可能講緊人生最黃金果段時間 老左眼又朦耳又聾先回本有撚用咩 100萬話多唔多話少唔少博中個機會可能真係生活質素升幾級 每日200蚊你連呢個機會都無
一個人本身月入30000每個月多6000 同一個人月入3000000每月多6000考慮既野已經唔同啦
講係咁講,不過你有能力先得㗎,呢到10個買股票9個都蝕到仆街
Net present value
月薪6皮
老實講 旺角乞食果堆大陸斷腳乞衣一日都唔止200啦
個人見解,單純無風險投資,複利,堅持唔用,
銀行肯不論金額都俾你玩 continuous compounding

一球: 1M x e^rT

200 1日:

200 x e^rT + 200 x e^rT / e + 200 x e^rT / e^2 + …

= 200 e^rT (1+1/e + 1/e^2 + …)

= 200 e^rT (1 / (1 - 1/e))

咁睇應該1球著數好多。
兩個都做定期,想知道幾多年200蚊先追到100萬個價。

然後如果每日200蚊減到每日幾錢先唔會追到100萬個價
好似柒左,應該唔使除 e. 無限放多過5000日就200蚊抵。
……infinity 咪得 搞咁多野做咩
我每日20就夠
15年到啦
Irr =7.5%
樓主寧願每日吉條女2下,定係一次過吉條女5千下?
你計咗時間無限長呀嘛,好奇想計下要幾耐先回到本,但如果我計每日discounted cash flow of 200要20年先等於一百萬,點解會唔等於13.7年,唔係就咁geometric sum咋咩
時間無限長 discounted value咪pv
100萬本身就係pv 如果你計investment value
個個係fv

唔會等於13.7既原因係因為100萬一開始既return會多過200…
200隨住時間既推移會滾大本金之餘再compound
終有日會高過佢 除非df >7.3%
同時有 discrete and infinity, 唔係咁易架
要計埋通脹率,肯定超過13年
當on99 2厘息定期,200蚊日日儲足,都要15-16年先追到100萬做定期
我明計錯咩了,即係廿年係啱嘅,唔該巴打
就算你計永遠班傻閪都會死咬要1,000,000
第8年已經有
第9年已經多過$200
第20年已經$360一日
唔回答假設性
你定期完拎返出嚟咪多返1萬
100 萬,換晒美金,買美債5.3%,半年26500 利息=147 蚊一日
通脹只會越來越唔值
緊係一炮過拎
然後比大陸婆做飲食生意滾大佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞