McDonald’s 個取餐制度好伏,幾時改?

235 回覆
21 Like 818 Dislike
你老味係咪智障架 。。。
m記繁忙時間等30分鐘都係常態了
樓主好戇鳩,幾時改?
Kfc外賣平台
有啲分店都係嚟到先執
個車手遲去到鋪頭都係等
其實應該整返個進度, 依家整到幾多號
你比個NO. 我我都唔知前面有幾多個, 自己預時間先去拎
對麥記黎講都係好, 因為小左好多人係現場等
繁體支那
一定係跟住單出
我以前留言話點解買一個包都要等咁耐
即刻俾人屌話跟number 出冇得打尖
好撚戇鳩, 喺架車度撳定app落單, 呢頭俾完錢唔夠1分鐘就彈通知話拎得, 熄車入去又話未有 等等先
屌你老味320 係咪你幫我俾
屌完班人幾次都係hea鳩我 先生等等唔好意思
已經唔係繁忙時間都咁閪
有次我手機APP叫 仲耐過即場落

屌屌個經理就即刻有
細個個時食m記勁快就拎得 依家起碼等2個字
因為佢地未執好都照按制"已準備"
屌你
好心你咪撚咁香港人得唔得
做人做到成個香港人咁賤格又cheap得唔得㗎
你係咪好趕時間
其實屌我個d應該真係未試過等好耐,見住d 人遲過你買但拎先個種情況
你鍾意咪屌,但有幾個巴打理解我,有解釋俾我知個system 係點set 所以出現呢個情況

我明呢個多order 要出多條line 嘅安排呀
但例如個執餐mon 其實都show 唔到50個餐,當佢show 到10個餐
咪關
開2條line 11-20俾2號
21打後就隔住派
咁會令到user experience 好d

唔駛黑仔做咗第49個order 等到同order #99 一齊拎咁
唔同方法order會跟番唔同order隊既number
但其實唔同方法都係同一時間執 要排既係同你同一方法order既人,例如你手機落單 880號 ,879或之前既手機order會執先過你,正常會快過你,除非好多人同你嗌同一樣野佢地真係整唔切先要等幾分鐘 但正常都唔洗等多過10分鐘

成日放lunch 起行先嗌餐,5分鐘左右到就拎得,但堂食仲等緊

所以唔係你880就要等曬細過你既nuber拎曬先到你
佢哋有分幾號至幾號係堂食,幾號至幾號係app等等等等
邊有人會等一間快餐店等45分鐘
15分鐘就chur佢黑面啦
快唔到叫咩快餐店
呢啲店員唔屌唔得
明明無話100%唔比得膠袋
仲要幫公司慳埋啲濕鳩野
佢又冇賺 仲要搞大件事
啱嘅 上嚟開post都係想圍爐啫
其實反而好想問下你,點解會容許自己等快餐店等咁耐,講緊m記全部野都係幾分鐘整好一堆 未計繁忙時間有幾個兜既野食等住出,甚至有啲會整定啲
根本等15分鐘已經俾盡,再耐啲只有漏單同得一個人執單呢個原因
同類事件一律建議send email投訴間分店
班人為咗KPI未整完個餐都禁制 次次都要當面屌鳩班pt
如果我知要等咁耐,梗係唔order 啦
只係我行緊過去已經落定,諗住要10分鐘整,我行5分鐘都係最多等多5分鐘唓
點知過到去先發現多人到癲(伏位一)
咁算啦當我黑仔咪等囉
點知等咗30分鐘都未拎到
期間就係見住d 明明遲過我落order 而早拎到先嘅人
(而家知佢應該係跟機個次序,明白但都係唔合理)
先會令到我覺得呢個機制嘅奇怪之處
咪上黎睇吓有冇人一樣試過呢個問題囉
呢個就係你嘅問題
任何機制都會有出錯嘅時候 漏單又好 執漏又好
過咗10分鐘唔對路 做乜唔出聲問?
你話10次有7次8次都係咁 就真係個系統有問題啦

點解咁少人撐你 就係因為大多數人都唔係成日遇到呢個情況 亦即係個系統正常情況係唔大問題囉

都係攞返KFC嚟講 真係有問題嘅系統 係大部分人都會屌
我等得耐梗係會問吓有冇miss咗,有冇漏單啦,咗官方答案又當然係整緊啦等等啦

我又唔係成日都係咁,我都可能遇過自己入咗打尖隊勁快拎到嘅時候
我只係覺得應該要做好個系統令到人有自己嘅控制,如果知道唔會有打尖機會,人人都一定係跟時間出單
咁我就會諗我會唔會值得買一個包去等有機會20分鐘先拎到嘅情況,而唔係明明我個排位應該15分鐘會拎到,點知俾打尖隊行先變咗30分鐘先有
你提到kfc ,係呀佢可能係個好慢好無效率嘅system ,但我反而會鍾意佢個種,我知佢係咁嫁啦,我咪選擇唔食囉如果我唔想等
明你既顧慮 我食咁多次 都唔敢講自己無試過遲黎先上岸
但因為太多因素會影響到邊個出餐先 唔淨係系統同分幾多條隊既問題 最簡單大家叫同一個餐 A同B各執一個都有時間差異,a鍾意執完一個岀一個,B鍾意一次過執幾個,等埋一次過岀又得
輪到野飲更加無分先後,邊杯有咪岀邊個先
如果系統問題 就應該係所有分店所有時段大部分人都出事
反而我覺得好多時都係人手問題 同執行上/有機壞左既問題

所以有時唔好淨係問 接受佢hea完你,你繼續等
觀察下普遍啲人等左幾耐,真係全場個個都快黎快走咁你就要表達下強硬態度同你等左幾耐,我上面都有講,以m記整野食既模式 等20分鐘係好L離譜咖喇,莫講話30分鐘
下次你一句講,我唔等喇,你退錢俾我,佢即刻執俾你

PS我公司樓下果間全部精英黎,等餐未超過10分鐘
同埋m記係唔可能跟時間岀單,唔通人哋淨買一盒麥樂雞都要等前面10個雞翼餐岀曬先咩

再者,同一時間有咁多同款餐,你要啲員工逐個對睇下邊個早啲先,有無細過佢既number係度未岀,都幾肯定講一定耐過依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞