McDonald’s 個取餐制度好伏,幾時改?

235 回覆
21 Like 818 Dislike
其實整體efficiency 一定係而家高 無論對間嘢定客都係
以前排錯隊 排正前面條友濕鳩玩嘢嘅 你一係就繼續等 一係就過隔離隊尾再排
而家有部機喺度顯示 未到你又可以坐住等 用app嗌直頭可以等通知
點解以前執餐快
係因為一條隊有兩個人做嘢
一個收銀
一個執餐
條條隊都兩個人
一間嘢最少都四條隊 - 8個人
而家執餐加收銀得3個人

少5個人慢就一定啦
kfc 我諗緊佢係唔係社企,佢請個 d 人好多都同一般人唔同
KFC 20分鐘真係唔算啲咩
淘大試過45分鐘 門口等嘅人多過落單嘅人幾倍
少5個人就一定慢 你應該冇了解過operation management

呢一範嚟講 M記都算係做得最有系統最有效率 而家個廚房分工清晰 又乾淨
睇下KFC就知 表面都係一邊畀錢一邊出餐 但係幾乎每個位都係慢到閪咁
我試過叫杯麥旋風俾人拎咗 條友仲要食咗兩啖拎返去同佢講話我係叫新地唔係麥旋風
屌你老虎
機場個麥當勞就係大把人偷餐
其實依個類同可以屌埋百佳惠康果D,個收銀你排左十分鐘,但經理黎到開多條隊,後到D人唔洗排直去埋單走埋人。
手機長期keep一張取餐圖

見到mon有咩數字就改咩數字

輕鬆拎餐啦
咁撚易拎嘅咩?
My name is Elaine
我以前中學雞喺酒樓買燒味飯嗰陣都係咁,但唔係偷譬如我落單買叉雞飯咁,如果等咗好耐廚房都未出叉雞飯嘅話我會求其拎其他人個飯走,之後其他人等好耐又等唔到佢哋個飯,搞到廚房出餐亂晒
反正都係提早落
m記d 野放一陣味道唔會差好遠
之前係自助機買扭扭粉,一買完就行去等餐位 ,全程1分鐘內,個餐都比人偷左 個經理好似都麻木左,即刻整過碗比我

下 任拎嫁wo
我一個月起碼拎10幾20次
佢最大問題(同時係所有外賣app 問題)就係佢任你order 而無估計時間
落雨去到先知成100個order 響前面
佢地個系統有計時 如果班狗未出餐先出number 立即投訴

大家樂 一粥麵都係差唔多
呢間分店做McCafé優惠就會冧檔冧到d客企曬出門口
嘩 真係串柒左喎
屋邨鋪多廢老唔用App又係到問問問阻住出餐位
商業區分店d客隨時搭緊車就落單
walk in買等200張order
講你就兇狠
垃圾系統出號碼拎餐,但又無餐放係到要人
餐都未執齊就叫人等等等
你依家係香港呀

啱嘅,中國香港,你練定殘體都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞