McDonald’s 個取餐制度好伏,幾時改?

235 回覆
21 Like 818 Dislike
用App落最唔好係check唔到間餐廳繁忙程度
有時番工前已經早10分鐘落單 通常行到去就拎得
但如果個日突然特別多人/ 唔夠人手就要等得比平時耐好多
驚遲到但俾左錢又無理由唔等
擺晒喺度等,薯條擺到凍晒,汽水擺到暖晒,情願以前咁好過
點會無大分別
A隊同B隊係同時間執餐wor
即係01同41同時間攞, 02同42同時間攞
41,42號明明遲過我落單,但係頭1分鐘就走得
我38號分分鐘要等半個鐘
按號碼出餐 速度慢
我叫一個包 你叫個餐要等薯條炸起先齊
唔同要單買包個個遲過你攞餐咩

等啦你
你連戇鳩都唔識打
最撚ON9係, 餐都未齊野,佢個NO 就會彈出黎叫你黎拎餐,
跟本薯條又未有,野飲又未有,整好個包就叫我企係到等,
埋到去又話叫我企返後面再等下先有得拎

未齊野就咪撚SHOW個NO 叫我過黎拎啦
KFC慢唔關number system事
佢係本身乜鳩都慢
最on9係用app落單話要等5~10分鐘
有時10分鐘後去到仲要等多2,3個字先有得拎
趕返工果陣就比佢玩死
又冇得取消order
好心佢見多人等緊就彈多個message出黎提醒下
等d人知等唔切就唔落order
個system都係咁行
係啲啊姐唔識用先鳩黎 一野禁哂出餐先返轉頭慢慢執餐
咁点餐呢隻字係香港有咩起源?
以前叫開落單 order 而家變左点餐
你要欣然接受 點解我唔可以反抗?
呢個關舖頭事
有啲舖係鍾意有理無理撳左先 可能因為number太多出唔曬(i.e. 冧檔)
真係垃撚圾系統黎, 未取得餐就叫人埋去,
次次都要等佢掟上枱面, 跟住成班就好似金魚追糧咁,衝埋個餐到睇下係咪自己
試吓玩次overcooked
樓主講緊違反直覺
其實呢d野係數字前面加個字母就已經解決到
係要禁撚濕鳩用晒數字
A01 B01 C01 三部機左至右順排
P01 比Phone call
系統有條理 自己易管理 人地易理解
但係香港就係wfc 一街都係反人類設計
係,你啱
個app 話5-10分鐘有
實際等咗45分鐘
執咗佢啦
因為你#1 講得1999
平時又唔多e d 情況出現
所以成個po d 人都唔知你講咩
食咁多都未發現
師兄你驗驗智商先
唔係系統垃圾,係執餐個個弱智
戇鳩,咁你食啲野要整得耐,咁咪塞到仆街
咁以前真係唔係叫點餐
點餐呢隻字本身就係assume 我係會叫set
我嚟買野食,a la carte 都係買野食
點餐呢隻字都唔準確
只係普通話講到咋嘛
廣東話十年內變成發音系統 而非語言系統
金栱門
點會同你分咁多人張單食咩,食同樣嘅又同你睇埋時間咁樣?梗係見單就執
呢度係香港呀,跟你咁做實浪費時間
pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞