[遊記]慢慢打,希望唔好爛尾 - 日本(主要)東北睇櫻花之旅

237 回覆
43 Like 2 Dislike
竟然係咁!咁我真係無入到去果邊
有機會去返先得

去到盛岡有冇試碗子蕎麥麵呀

下次有機會一戰
是咪收好早?
早出晚歸剩係食到收夜嘅冷麵
今年北上鯉魚旗失蹤
少子化?、連鯉魚旗都少埋
咪就係,真係可惜
都唔係

東家會早啲

我呢間喺盛岡駅隔離個Fesan mall basement

收9點

同你鬥多碗

我呢間無論食幾多碗都有證書

大正十二年創業

D9:茨城常陸海濱公園、栃木足利花卉公園

四五月除左係東北櫻花之外,其實都可以睇到粉藍花同紫藤花,咁所以今次都加埋睇呢兩種花嘅行程落黎啦。本來就想搭內陸機飛福岡去河內藤園睇紫藤花嘅,不過果時候好似都未開曬,所以都係唔去果邊啦。

咁網上 blog 就話,其實去呢兩度就最好分開兩日去,不過個人就覺得如果旨在純打卡嘅話,都可以擺埋同一日嘅。而足利花卉公園比想像中其實無咁大。

所以查乘換案內最後就變成咁:
7:00 - 8:16 上野-勝田 (常磐線 特急ひたち1号)
12:21 - 13:35 勝田 - 上野 - 常磐線(特急ひたち12号)
搭返上野有下時間食下野咁,然後再去
14:18-14:52 上野 - 小山(東北新幹線 やまびこ211号)
15:02-15:36 小山 - あしかがフラワーパーク(両毛線)
19:18 - 19:53 あしかがフラワーパーク-小山(両毛線)
20:01 - 20:38 小山 - 上野(東北新幹線 やまびこ218号)

不過可惜臨到呢兩日成個日本天氣都麻麻地。

又返返到黎上野站,唔計機場出黎果程,一開始嘅旅程都係從上野站開始搭車上仙台開始。

一開始搭嘅常磐線特急ひたち1号。應該係 E657系?

車內一攝。

去常陸海濱公園就從勝田站落車,然後轉巴士去。一去到勝田站,覺得呢個站比我想像中現代。

又有齒科廣告

勝田站個車站牌都印上當地景色嘅圖案。

唔知散賣係咪會更加便宜。不過見佢包埋入場券同巴士,之後唔使煩,就起一出車站個 counter 買好曬。

粉藍花開嘅季節,都會有特別巴士班次來回勝田站同常陸海濱公園,中間唔停其他站。睇呢張告示就應該 suica 等起上面就用唔到啦。

官網寫個公園九點半先開(不過我唔記得果排粉藍花開得最厲害果陣係咪都係開九點半,好似唔使等咁耐就入到去?)一開門,個個都保特九秒九咁向住粉藍花果個區域跑過去

個人覺得齋睇一大片藍色粉藍花個畫面好單調,所以都係搵返廣告果個有棵樹果個位影左先。

其實種滿粉藍花嘅地方係一個山丘仔黎嘅。拿,呢張就P走曬D啲人,其實就算係一開始早上呢度都已經好多人下

行到最上就見到個摩天輪。同埋近海,其實當時呢度好大風都有啲寒冷感

同埋都有啲指示牌話俾你聽邊個方向有D mud

果個時候除左粉藍花之外,其實都有油菜花田都開緊,所以可以睇埋油菜花。

個公園都大,其實有另外一邊,不過時間所限我就無行到果邊啦。同埋當時候好似主要得粉藍花同油菜花開得最盛咁。近入口啲鬱金香好似都開完,所以就唔多影。

咁大個公園都會有野買同有野食嘅。呢個特別樣嘅雪糕好似係秋田直送,不過數量有限,好似已經賣曬。所以就只好買其他粉藍色造型嘅雪糕同杯野飲下啦

之後就搭返去勝田站搭返車去返上野站啦。呢架就係黃色塗裝嘅,唔知係咪有特別所以塗上其他顏色。

成日見到嘅常磐線普通列車。

待續。
D9:栃木足利花卉公園

去上野站就食下野,見有間uniqlo就買返件薄少少嘅外套,如果唔係咁大風真係頂唔順,跟住就去呢一日嘅下半場旅程啦。

又搭返東北新幹線

去到小山站轉両毛線

如果搭鐵嘅話,要去足利花卉公園其實都算方便,因為 JR 都起個公園隔離果度開左個站,一落車行大概三四分鐘就到公園個入口。

入口果度都有商品可以買,最後我買左兩包啲香包返屋企,擺起床邊都成間房都係紫藤花果款味,香噴噴好正。

一開始就試下紫藤花味嘅雪糕。咁又唔係藥水味嘅。

呢度都有啲紫藤花盆栽仔俾人買返屋企

天氣都變得更加差啦,又開始落起雨黎,所以今次去呢度都唔太多好靚嘅相。起呢度有幾部分嘅,有一部分就有啲細小啲嘅紫藤花,好似個花圃咁,你可以起啲一棵棵嘅紫藤花中間行黎行去。隔離其他種嘅花都開時開緊。

呢個位比人休息下嘅,都整得幾靚。

呢個位就係一大棵紫藤花牆

咁園入面應該有大約三四個棚左右,而成個棚上面就係紫藤花。如果無記錯,成個棚啲花都好似係同一棵樹度生出黎嘅。日頭嘅版本係咁嘅。

中間肚餓食下野,呢個包真係好好味。其實係滑蛋芝士包。上面啲蛋滑得黎未散,個包暖暖地軟軟地,然後上面加埋黑椒調一調味(好似太好賣,之後黑椒無貨變成紫菜),邪惡芝士拉絲咁,好正

咁點解三點半左右黎都覺得可以呢,其實起夜晚會有點燈嘅環節。咁睇埋夜晚版先走人。

有一款嘅紫藤花係比較白色啲嘅。種左起中間嘅一條橋上面。

有一個紫藤花棚隔離就有個水池咁樣,可以影埋個點燈嘅倒影。

一層一層嘅紫藤花,起夜晚點燈之後睇都覺得好正。

行多陣之後見越黎越大雨都行返去搭車返上野啦。

起上野站最想食嘅就係 suica penguin 果間 cafe。八點幾仲有得賣,不過佢寫就寫日日限量供應
覺得可惜啊,有次短遊東京見到佢果時候出左款suica penguin 同 西日本果隻鴨嘴獸嘅公仔 set,果隻鴨嘴獸上面帶住企鵝帽,而企鵝又帶住鴨嘴獸帽,去紀念兩款卡共通十週年。不過果一次就嫌行李無位(果次都係得carry on,又唔想寄行李),咁就無買到。不過應該太多人買所以都無曬貨啦

之後就食下野就返酒店去整理下行李啦。起上野搵野食真係方便

待續。
我第一次去嗰時行過有個職員同我講有♡,我無做資料捜集完全唔知乜事
好彩走入去就影到
其實見到好多人圍住就行埋去多數都冇蝕底
D10:最終日:明明玩東北關東竟然走去關西

其實上野去東京係咪出唔到新幹線車飛? 為左避開晨早返工嘅人潮,都係行多幾層搭新幹線去東京站穩陣啲 之前試過早繁攞住行李走去搭山手線,齋係等車已經係絕望

漲價之後嘅 JR PASS,總算可以搭到 nozomi

起東京站選擇困難症,最後試左呢一個便當 掛住揀便當就完美 miss 左本來班車。 好彩 nozomi 夠密

個人感覺總係鍾意京都多啲,感覺上起京都總係容易啲搵到啲鋪頭,超級市場咁樣。

咁黎京都其實都係探下朋友啊,同埋之前睇 vlog 見到一個地方都想去下,就係起高槻市,高槻站附近行過去都唔算難嘅一個公園,起兒童節附近都係會舉辦 鯉魚旗節1000,大約有一千條鯉魚會掛起空中。高槻身為大阪同京都中間嘅城市,主要都係住宅區,所以如果唔係好想睇應該都會唔多人走黎呢度 可惜天氣唔好啦,不過見到鯉魚旗隨風飄動,都係個幾寫意嘅放空地方。

返返去京都站。見到好古怪嘅世界博覽會吉祥物

每次去京都總係會去下間 mister donut 去買donut食,果排好似係有綠茶限定口味。不過我記得呢個系列應該之前都有出過。
好啦,走人啦。

依家起關西機場好似都逼非經濟/頭等人士用自助行李機去寄行李咁。

之前大裝修嘅禁區範圍,總算都開返。裝修完之後個環境的確幾舒服嘅,不過始終都係唔明點解咁多電子顯示板,明明夠位,佢總係唔會順序咁顯示曬咁多班航機資訊。次次都要等佢轉下版先知道班機邊個 gate

今次搭嘅都係 A350,都係搭 PEY,最後開左部《毒舌大狀》黎睇

果日全個日本天氣都係麻麻地,不過好好彩,起飛之後可以見到雲海同晚霞

最後返返黎 HK 樂園啦
好啦,呢次個 trip 總算寫完啦。多謝各位收睇。最深印象嘅始終都係弘前嘅櫻花,果度真係如果全個trip只選擇一個點去嘅話,我應該都會選呢一個點。
之後睇下會唔會貼下之前短遊睇河津櫻,或者2023年京都》河口湖》東京睇紅葉銀杏富士山之旅嘅遊記啦 要搵返啲相片睇下夠唔夠料寫先得。不過都計劃緊七月可能去下青森、北海道一帶,可能到時候再見大家啦

============================

咁今次主要就係用十四日 JR Pass 嘅。

漲價唔少,包括我在內之前都話加幅誇張,今次又只係用得十日。不過如果要咁樣玩又好似得佢一款 pass 夠方便。計落條數其實都有賺嘅。(方便起見,每一程就作分開計算)
方便大家
#1 目錄
#4 一切從機場開始,仙台船岡城址公園、白石川堤一目千本櫻
#17 仙台白石川堤一目千本櫻
#18 山形霞城公園
#33 福島縣 - 觀音寺川
#34 福島縣 - 日中線
#37 福島縣移動去盛岡
#60 北上
#61 角館,檜內河堤防
#68 青森 (一)
#73 弘前公園 外濠
#78 弘前公園 中濠、內濠附近
#82 弘前公園 西濠、春陽橋
#113 蘆野公園
#133 十和田市
#148,#156 小岩井農場
#189 茨城常陸海濱公園
#190 栃木足利花卉公園
#193 關西好短寫
#194 飛機返香港
#195 完。
手誤:逼非經濟商務
都真係會趕趕地啊,不過好在點燈就延長關門時間。如果唔係點燈嘅話,紫藤花果個公園五點就關門,點燈嘅話最盡就去到八點半九點。唔點燈嘅話,玩得個幾鐘嘅話都趕。
我係見落雨所以放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞