[遊記]慢慢打,希望唔好爛尾 - 日本(主要)東北睇櫻花之旅

237 回覆
43 Like 2 Dislike
我又share
好靚

五稜郭4月底就滿開
樓主po完啦?
未啦。青森仲有兩個點,小岩井,然後其他花都未貼

等睇靚相
你嗰日好多人喎
4月得3款唔夠喉,上次10月去有6款揀

咁可能係因為啲蘋果七八月開始收成有關啦!

原來有咁多款
我見到都係會食晒6款
D6 蘆野公園

咁唔係成日都係起蘆野公園睇櫻花嘅。呢一日都係去完蘆野之後就去弘前睇櫻花,咁弘前果啲之前都集中貼曬咁就只係貼蘆野公園啦。

我記得有啲 Resort 白神號 班次可以中間唔使停咁多個站就可以從青森到五所川原,咁我一開始用機去想出張飛但好似full booking 所以出唔到

結果聽車掌話就起呢一度度坐咁去搭到去五所川原站啦

車廂內一攝

呢啲車入面都有一個位俾人去 cup 印仔,去日本我都會帶本細細地嘅筆記本去搜集唔同嘅車站印。

去到 JR 五所川原站。要轉一次車搭津輕鐵道先可以去到蘆野公園。其實津輕鐵道同 JR 個站都係同一個車站結構咁濟,不過要出返站去津輕果邊買飛先可以再入返站搭津輕鐵道。

車站內大堂。津輕果邊就比較原始,車飛都唔係磁帶車票。

津輕入面嘅車廂內一攝。入面有一個暖爐。入面好大浸味,唔知係咪冬天燒完魷魚剩低落黎啲味 咁成程車好似都會有人起度講下兩邊個風景,唱下歌咁,唔知係咪因為我呢一卡係有旅行團定點。

去到蘆野公園啦!津輕鐵道啲站牌係手寫咁,啲字體好型。

蘆野公園我個人覺得櫻花景色好似麻麻(可能係因為弘前實在太厲害啦所以比唔上 )不過黎呢度嘅人多數都係影未入到蘆野公園,起蘆野公園站果度條櫻花隧道+火車。

帶曬武器同幾部機黎,我嫌重無帶到支 tamron 50-400 黎,影落其實都有啲後悔。

每一次部車就快黎,平交道附近總係會咁

睇班次表其實都算密嘅(同之前去過嘅JR北海道地頭相比 ),所以都影左幾 round 車。有一張我 P 走左D月台上面嘅人仔,敬請留意,點會咁少人起呢度影車啊?當時個月台都逼滿曬人,都要車站職員去維持下秩序。

影到差唔多,查埋時間表,就搭返去弘前睇夜櫻啦。

我懷疑係工程車嘅車頭 咁樣一舊野起度好似有啲得意咁

待續
btw 網上睇五能線都好似幾好風景。有機會都想去搭下先得!
lm 差唔多時間去 行程差唔多
不過無去蘆野轉咗去函館 點知1-3分咲 部分5分 果陣後悔咗
老母翻香港話後悔無帶羽絨同覺得白石川堤同弘前最好睇
無去蘆野+1

嗰日租車去咗奧入瀨 高山稻荷神社
高山稻荷神社 好似都幾正 唔識揸車真係唔知點搞
弘前櫻花真係好正成個trip 影得最多都係佢
留弘前最長時間 日夜都好睇 仲有好多野食 不過就好多人
唔識揸車呢個地方真係唔使去冇巴士冇火車的士隨時有去冇回
有冇得叫的士司機Chottomatte
唔知果度 taxi go 覆唔覆蓋到
睇下神社有無人幫到手call到的士掛
弘前至少要3日2夜先夠,好後悔只留1日1夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞