[遊記]慢慢打,希望唔好爛尾 - 日本(主要)東北睇櫻花之旅

237 回覆
43 Like 2 Dislike
食晒3款唔使揀
我係連登攻略見到
二:中濠附近

中濠附近就開始有啲城嘅建築。而中濠就有觀光船可以搭。不過可惜我去果幾日跌落中濠上面嘅花都唔夠多。

夜晚加埋倒影都唔錯!

呢一棵好似係起東內門附近?果時候慢慢好天,我記得好似係一過唔知邊個門之後就即刻見到嘅一棵櫻花,啲陽光仲要咁巧合打正起棵櫻花樹度。

橋同櫻花

我就見唔到藍天版嘅心心啦。不過夜晚版都一樣咁正。

三:內濠附近
本丸附近,某啲時候就會變成付款區域,不過一場黎到唔係唔入埋去下?上面主要就係枝垂櫻嘅品種。某幾個位都會感受到天守被櫻花包圍住嘅感覺。果度有一個細細地嘅木觀景臺,可以起上面見到岩手山同天守一齊嘅畫面。 果一次去到臨日落天色開始好轉,都見到呢度排滿曬人龍走上去影。

就算唔睇天守,就咁樣睇晚霞同櫻花,感覺都好正。

某一日都見到有電視台嘅人起度做 live

我個心型都ok 嗎
四:西濠

西濠就係弘前公園入面另外一個地方可以租船仔去玩下。第一日去弘前公園覺得都幾吸引,不過第一次去就想行下個公園先咁就無去玩到。之後有一日終於去玩到啦。一開始都用左成十幾分鐘研究下點樣操控隻艇先撐到去春陽橋果邊 如果要租就奉勸早啲去排隊啦,星期六日都幾多人想玩結果排曬長龍。同埋租一個小時都夠,我都好似一個鐘左右就來回到春陽橋,同埋撐埋去啲櫻花度同櫻花影下相

不過就算唔撐船仔,就咁樣起度影都寫意。感覺好似外側啲果邊好似多野影啲,同行得好似舒服啲。內側果邊櫻花隧道好似比較多人。同埋外側近春陽橋果邊都好似成日都有櫻花花瓣跌到周圍都係。而碼頭果邊都見到花筏。不過好似夜晚就散走曬咁。

夜景真係無得頂。

五:春陽橋方面
星期五去都叫做人流可以接受,不過星期六日就條橋開左成三四條線,上都上唔到去咁濟 都係偷雞咁行到中間影幾張咁算,如果唔係就真係排隊排到天昏地暗都搞唔掂。

果邊啲位好似真係比較容易堆起花瓣,加埋水流嘅動感呢張相個人幾滿意。

仲有其他未能分類嘅櫻花相。總括黎講如果要只選一個位睇櫻花嘅話,弘前公園應該就係果個選擇,可以睇到嘅題材豐富,又有好多攤檔,好似仲有鬼屋添

待續
當然可以啦
撐船真係辛苦過擔泥、睇就好易
但係樓主你啲相勁靚勁專業

睇完你個post好想下年再去追櫻賞櫻

喺劍橋試過,真係唔好慳呢啲錢即刻上岸叫返個學生嚟撐
咪就係,一開始見到人地玩覺得好鬼容易,點知上到手就起度自我打轉左十幾分鐘先出到去不過都係另外個體驗黎嘅
即刻搵個日本妹去撐

但係睇住啲日本中學生撐得好開心

不停大嗌

不停用支漿推吓其他同學嘅船

都好靚

好有特色

去啦
有機會都想上北海道睇五陵郭個櫻花

下午嗰時

地下有個indication
其實宜家即刻飛去北海道都仲有

不過就特別多人排埋下面個心
懶得等,我就起隔離其他位影就算
好似最篤篤最北果啲都完啦喎
係呀

其實如果齋影景借吓位就影到

除非一定要影人加背景心型櫻

仲有芝櫻嘛
芝櫻好似係繡球花 嘅一種
不過富士山芝櫻果度都有啲吸引嘅
暫時貼到咁,方便大家
#1 目錄
#4 一切從機場開始,仙台船岡城址公園、白石川堤一目千本櫻
#17 仙台白石川堤一目千本櫻
#18 山形霞城公園
#33 福島縣 - 觀音寺川
#34 福島縣 - 日中線
#37 福島縣移動去盛岡
#60 北上
#61 角館,檜內河堤防
#68 青森 (一)
#73 弘前公園 外濠
#78 弘前公園 中濠、內濠附近
#82 弘前公園 西濠、春陽橋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞