[遊記]慢慢打,希望唔好爛尾 - 日本(主要)東北睇櫻花之旅

237 回覆
43 Like 2 Dislike
我早你好多去櫻花都睇唔到
我去嗰陣一本櫻仲未開花
不過都照去農場
諗住可以睇牛睇羊
點知咩都冇
好彩仲有碗牛乳湯拉麵幾好食
酸奶都好正
小岩井-續
隔左條馬路果邊就係牛舍果邊。不過我今次無好好參觀啲牛舍,唔知係咪可以睇到更近距離咁樣睇到啲牛牛架呢?有機會去盛岡果頭又無野做嘅話就上下去參觀下都好

不過果邊就多櫻花睇

不過小岩井呢度最吸引人嘅應該就係岩手山同果棵櫻花啦。如果只去呢個位嘅就唔使買入場券嘅。落巴士之後就行返出大路跟住指示牌就會行到。大約行十至十五分鐘。

行過去條路兩邊啲景觀都唔差。 近農場果段路就仍然見到櫻花嘅蹤影。

行到某啲位,見到下面啲地形襯托下都唔錯。

不過可惜我去果日就開得五分,就唔係最好嘅時刻。不過算啦,曬下太陽都算唔錯。

之後行返去農場度對住個自然環境食下雪糕啊布丁啊 本來想行埋去果邊間餐廳同手信店睇下有無特別嘢,不過見到時間就差唔多到兩點,有巴士落返去盛岡,咁就無去到果邊睇啦。

落返盛岡,十五十六,想去埋雫石個櫻花地,不過諗起應該都係櫻花隧道同咁多日,櫻花狀態應該都開始麻麻,咁就放棄左啦。轉個頭去站務處去 book 落東京嘅指定席,點知下一班就全車book曬。咁就要再等下一班,趁等下有時間就去盛岡站間 cafe 食下個 pancakes 打發下時間

都係之前起星乃食果個好食好多

好,差唔多時間,就搭新幹線落返上野啦。東北櫻花就到呢一度為止。不過仲有一日多嘅行程都會打埋嘅。

次次住東京嘅話都係會選擇住上野一帶,覺得起呢一帶要搵鋪頭好似都容易過其他啲區域,同埋搭新幹線同搭返去機場嘅話住呢一帶都方便過新宿果一邊。

去到上野一開始就唔慣咁多人,同埋唔慣可以唔使睇時間表就有山手線、京濱東北線嘅車搭

起青森懶得搵野食,十點幾都係起酒店隔離間 family mart 同吉野家處理左就算。黎到東京就點都要燒下野食

同埋要集下東京鐵塔呢個景。起兒童節左右,東京鐵塔下面都會掛左啲鯉魚旗!

待續。
牛乳湯拉麵
聽個名覺得幾好食咁。有機會去食下先得
近牛舍嗰邊仲有燒烤爐可以即場燒肉食
不過時間關係冇燒
睇落都幾吸引
唔知平時啲牛會唔會行出嚟
嗰日就申個頭入去望啲牛牛

2019年兒童節正日、好似其他地方都無乜睇到鯉魚旗另外一處就係白川鄉

會架,不過我掛住睇櫻花,又見好似無路去果邊近距離睇啲牛牛咁,所以就無去再深入研究落去啦。

不過我幻想係啲牛起塊大草地度,背景係岩木山咁㗎嘛
btw 應該係 岩手山,打錯
啲牛咁chill 嘅
雖然冇岩木山
不過有櫻花個畫面都好靚
跟你一齊錯
無望到
以為得燒牛,果時候又覺得唔夠時間或者太heavy所以無去到果邊
臨走都買多枝大酸奶飲
之後發現其他地方都有得買
不過已經唔記得咗係邊度
鯉魚旗都有地方嘅,如果早啲可以走上去群馬嘅館林,有鯉魚旗祭同櫻花一齊嘅畫面。不過就唔到櫻花開嘅時間,同埋就算搭火車,從東京好似轉上去都比較麻煩所以就無去到。
弘前果個係岩木,手快搞亂左,sor
Lm
咁影又幾得意

2018年白川鄉有櫻花&鯉魚旗、但就係同框唔到

我無咁近距離嘅牛牛相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞