[遊記]慢慢打,希望唔好爛尾 - 日本(主要)東北睇櫻花之旅

237 回覆
43 Like 2 Dislike
仙台果邊都熱熱地,可能咁所以就生得快
最容易換出發前幾日、但酒店最貴
有諗過4月頭去東京、但要住到成田、放棄
熱到著短袖都出汗
但係上到青森又涼到要加件唔算太薄嘅外套先頂得順
喺弘前又大風又凍
好彩冇吹病
後悔無帶羽絨、好彩有帶多幾件heattech
直頭要帶頂帽
吹到頭痛
D3:福島縣 - 觀音寺川,日中線

之前其實都去過一次東北地方睇紅葉,不過就未踏足過福島縣呢個地方,因為感覺上福島縣啲交通總係卡卡地。所以今次都試下搵下福島縣有無啲可以睇櫻花嘅地方。咁夜晚臨訓前 google 就 google 到觀音寺川、藤田川、日中線呢啲比較接近車站,適合唔識揸車又想玩東北嘅人,所以就mark左呢幾個點去研究下啦。藤田川落過車睇過,啲櫻花都散得七七八八,所以就無起下面記載啦。

好,首先起仙台站度搵個早餐食先!

起車站見到間裝修幾好嘅 cafe 。

有一次去日本試過便利店啲生果三文治之後,就覺得呢樣嘢幾好食。所以有機會都會叫下生果三文治黎食。

試飽飽就開始搭新幹線落去啦。成個仙台站都係 E5 嘅蹤影。個人幾鍾意E5。

本來起仙台都仲係落雨,唔係毛毛雨果種,係要開遮嘅level,不過隔一個站就已經見到藍天白雲。

好,去到郡山站就轉 磐越西線 去川桁、會津若松、喜多方果邊。

第一站就係觀音寺川,要起川桁站落車。起呢個站落車,呢個時候,都多數都係會去觀音寺川度睇櫻花,好似都七八成開,所以都多人黎呢度睇櫻花,跟住人群就會知道點行。呢度主要就係起觀音寺川兩邊都種滿櫻花,起河邊度慢慢行,坐起河邊度食野,一路聽住流水聲一路咁睇住櫻花係好正嘅享受!個感覺真係好放空 睇資料呢度夜晚都會點燈,不過感覺好似麻麻地所以就無睇啦。

本來就無預計會去喜多方嘅。不過一開始見到個台灣黎嘅遊人,都係去睇櫻花,跟住講下講下就話,其實唔係好遠架咋,咁見時間尚早,就好啦,再次踏上 盤越西線,去等有緣人班次,去 會津若松 轉車入 喜多方啦。

等等下有緣人班次見到附近有櫻花樹都影下啦,反正無野做。

會津若松其實都係個睇櫻花嘅地方,不過我果個時候啲人都已經話落得七七八八啦,咁去喜多方果班火車度都撞返呢個台灣遊人,都話,係啊,你都係下次先去會津若松啦,佢行過一轉都見到啲櫻花都已經散落啦。唔值得去。

再次踏上盤越西線。

起會津若松站要轉一次車先到呢一個站。

頂唔順要去食下野。食左櫻花攤檔常見嘅炒麵,同埋感覺上呢次咁多個櫻花市集入面都見得多檸檬茶。

其實呢度以前係一條鐵路黎嘅,不過起1984年就廢除左啦,之後就變成左櫻花步道。今次主要都係行到去地圖所示嘅會津村松站附近。

都有舊有嘅站牌。

起呢度種嘅主要都係枝垂櫻。行到越後就越少人,同埋朝早天氣麻麻地,去到下午三四點就開始放晴,所以都打卡一流 啲枝垂櫻好大棵,有幾棵感覺就好似一大把遮咁。同埋枝垂櫻帶黎嘅都係另外一種嘅感覺。
日本水果三文治好好食
之前喺靜岡食過蜜瓜三文治
又甜又爆汁

Btw,今次無緣去福島賞櫻
應該都係個好靚嘅地方
樓主用咩相機影?
其實果晚就住盛岡嘅,所以就查尾三果個配搭就搭返去盛岡。

五點幾六點在來線開始搭搭到九點幾 本來一開始覺得東北睇櫻花之旅應該唔會好似之前其他行程咁 chur,點知要收返呢個諗法

起郡山站搭去仙台,第一程車就遇上 E2 系。好似都越黎越少機會見到佢地啦。

起仙台大約有半小時空檔,咁都係去起車站度研究下有乜好食又唔會miss左班車(雖然都未到終電,但係都唔想咁夜返到酒店

行下行下見到呢檔,其實係咪豆加奶嘅飲品?又幾好飲

係今日嘅最後一程車。

為左節省時間最後都係食便當算啦 (因為記憶中盛岡都係一個夜晚麻麻地有野食嘅地方,所以都係食左野先)。上次食過呢個便當無投訴,今次都覺得幾正。有返東北咁多個縣嘅食材,同埋有埋簡介話俾你聽邊樣打邊樣,好有心機。

返到酒店見到facebook 話日本地震就即刻開電視啦,好彩就唔係東北呢邊。

最後食埋呢個系列嘅另外一種味嘅雪糕作結!呢個係杏仁焦糖曲奇味,都好足料! 焦糖又唔係話死甜甜得過火果款,

待續。
風景果啲係 Sony a7r3
tamron 17-28 // tamron 28-200
帶埋支 tamron 50-400,焦段應該幾好用,不過就最後發覺就少用呢支,下次考慮帶唔帶

而隨影果啲多數都係 iPhone 影
有機會都想多次福島縣啊。
豬苗代湖冬天去,會津若松冬天去,只見線, 不過交通就真係有啲卡

同埋隔離 post 提過嘅地震相關係 tour,雖然唔想有大地震發生,不過我就覺得透過啲 tour 睇到歷史,睇到大自然威力,人類嘅微小,應該都幾值得去。
樓主去嗰陣都冇乜人,咁正
櫻花季真係好靚
實際上都有人去呢啲位睇櫻花嘅 不過暫時呢幾個點我去嘅時候人流就尚可
留名

不過唔知點解有啲相 up 上黎好似鬆鬆地濛濛地 不過算啦 減低偷圖機會都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞