[遊記]慢慢打,希望唔好爛尾 - 日本(主要)東北睇櫻花之旅

237 回覆
43 Like 2 Dislike
佢櫻祭攤檔啲規模都勁過人
連鬼屋都有 真係其他地方未見過
btw 我都係見好似最多5分所以無上函館 不過睇落函館櫻好似都正
唯有下次有機會先補啦
我去嗰陣都未滿開,5分左右
但粒星都唔錯

好在你冇去函館,唔係就冇咁多咁靚嘅弘前公園相
津輕鉄道臨時加密左班次、話曬一年一度長洲搶包山咁
D7:十和田市
呢樹個交通都有啲卡,起八戶有巴士,一兩班咁入呢度。

其實七戶十和田站好似近啲,不過巴士班次就更加少,睇完app時間表,結果就八戶入,走就搭的士出返七戶十和田,費事太夜走,然後可以有多啲時間去弘前繼續睇夜櫻。

用 JR Pass 搭呢程巴士都包埋。

想去十和田最主要就係想去十和田美術館附近啲位去睇櫻花。十和田市嘅歷史好似同馬有關,所以呢條路舊有駒街道嘅別名。而呢一件起美術館出面嘅藝術品就係黎自韓國藝術家崔正化,叫做《花馬》。

見到點點點就知道呢一件就係草間彌生嘅手筆。個南瓜入面都有幾個洞可以伸個頭出黎咁,都起呢個地方玩左好耐。

起呢堆藝術品隔離就有一隻鬼,係黎自德國藝術家嘅作品《幽靈》。起軟林林嘅草地上面攤起度享受唔係好刺眼嘅午後陽光,成個感覺真係好正好舒服。隔離原來係個廁所。起某一個角度黎個人覺得好似係同隻幽靈玩近捉迷藏咁。

今次就無入到去美術館入面睇啦。不過個樣好似都幾吸引。睇其他人嘅相好似有個大大嘅女人嘅展品,感覺都好似幾吸引。

咁條街兩邊都種左櫻花樹。人少少行上去都幾舒服。最鍾意就係有單車果個角落。

有個位就有啲鯉魚旗掛左起出面。總算都搵到一個位可以影到櫻花同鯉魚旗一齊嘅畫面。北上唔知點解今年就無掛到啲鯉魚旗。

最後行多陣就去返交通廣場度搵的士搭,不過係無嘅,然後果個時候起 Taxi Go 個 App 入面就顯示方圓都係無的士 最後見到有座酒店,就衝入去叫counter幫手 call 的士去返七戶十和田站搭新幹線去返青森果邊,繼續夜晚嘅行程啦。

待續。
請問去七戶十和田站程旳士大概幾錢??
我下個月都去,但啲車班次好疏,預左要搭的士
師兄你都好聰明

見到有間酒店就入去receptionist 搵佢吔幫手call taxi

大約四五千yen
Thanks
巴打應該好有call 的經驗
通常便利店,酒店都幫到手。
依家有 Taxi Go 起城市都方便,不過唔係度度都係服務範圍。
日本旅行必備印仔簿
有啲站唔會放個印出嚟
可以問職員拎嚟印
我反而疫後先開始儲
儲埋御朱印、百大&續百大名城
去九州帶埋駅印帳
日本旅遊新手
Hi 樓主 我18號都去左北上
無記錯既話 果2日係黃砂來襲 所以個天好矇

我去到北上天氣麻麻

馬車冇開

只有人力車

個師傅話係北上人

平時喺淺車開工

原來係咁。
我都覺得奇怪啦,之前去日本,同埋最後果幾日去小岩井個天都唔係咁。
D8:青森=>盛岡=>東京

呢一日係 22/4。一起身見非常好天,其實都有啲心動想上上去函館睇櫻花,不過查完 app 又覺得如果睇埋夜晚開燈嘅話又未必趕到尾班車/尾班飛機咁落東京,所以最後都係睇睇其他地方啦。然後搵落其實 茨城同足利 雖然啲blog 都話分開兩日會更加好,不過查落 app 其實一日咁去曬又唔係話無可能,結果就睇睇下,都係搵返個東北嘅櫻花地點好啦。其實果時候東北櫻花季都七七八八啦。不過起 plan 行程嘅時候見到 mark 左呢一個地方,咁就應該都可以一試,咁就去埋先落東京。

估唔到又會落返盛岡站。

起車站出面等巴士去小岩井農場。咁好似一日都有三班。如果要去就留意時間啦。

農場嘅入口同埋入場券。農場有兩部分,中間有一條路分隔開。無人守住入口果邊,就要用佢另外果張嘅QR code 去開閘。

咁一開始都係睇左有人果邊先啦。而呢邊有啲櫻花都已經花落啦。不過咁好天黎曬下太陽都好嘅。見到岩手山同櫻花一齊,或者係見到一大片草地嘅畫面都覺得好正。

我見果一排一啲櫻花下面都多呢一款嘅植物,咁影出黎個感覺又好似係置身於另外一個國度咁,所以就影低埋。紫紫地色,唔知係叫咩名呢。

行下附近有一個叫天文館嘅地方,應該入面有展覽睇嘅,同埋應該有啲睇星星嘅儀器,不過我就無入到去。不過出面擺左好四五張果啲網網床,訓起上面簡直係享受!果日雖然好好太陽,不過風就從下面咁吹上黎,感覺完全唔覺得熱,而旁邊就係堆羊食緊草嘅地方。一時時都傳黎成班羊起度叫嘅聲音,起度聽羊嘅大合唱同雀仔聲,我應該起度訓左成幾個字都覺得唔夠,訓起度真係可以好放空!
Ching 係咪同我同一日去
我又係岩手山遮咗一忽
羊毛都唔見條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞