其實有無法例都好,大家都可以自發做環保工作

215 回覆
56 Like 251 Dislike
佢咁講完
我都覺得趁有得買即棄塑膠製品就入定貨先
即棄塑膠製品太多難以取替嘅用途 例如發泡膠接近係絕熱嘅
爆你老母個臭閪
唔係你地班垃圾環保塔利班
一早已經有幾個焚化爐啦屌你老母臭化閪
你快L D死最L環保
其實你真係諗多咗。
絕大部份嘅香港人,其實係會跟着政府嘅政策去走。
你同你口中嘅環保L都係少數嚟嘅咋。
我只係覺得呢個政府已經好難用常理推斷佢哋會推行咩政策
早十年都已經逼私家車用電油 小巴的士用石油氣
淨係俾重型車用油渣啦
跟住政府嘅政策去走係咪講緊我?
我買麵包會逐個麵包買,以確保舖頭同顧客(我)都依足一張單最多俾一個袋嘅法例要求
原來你仲掛住40幾年前嗰啲垃圾焚化爐㗎。

咁你知唔知石鼓州起緊嗰個垃圾發電廠係點樣玩㗎?

同埋本來會起喺屯門,但係啲居民反對,先至拖咗咁耐。
淨係超市啲生果蔬菜賣畀消費者已經大量膠盒
來貨果時大量保鮮紙包住一板板貨
由碼頭轉交每個分銷商又重新包過
packing, repacking已經消耗唔少
而家走去同普通人講佢慳果少少
連層皮都未慳到
多撚謝你班垃圾環保塔利班屌完又無任何可行建議囉屌你老母臭閪
4R唔撚做
淨係識cut cut cut
你老母教閪到你撚柒廢
佢哋咪淨係識叫人reduce囉
你留返同淘寶送貨講
中国每日用係運輸上嘅膠
多過香港人用一年啦
香港只係地圖都畫唔到嘅一小點
點慳都救唔到世界嫁啦
reduce係減少
佢係reduce to zero, 即係cut
乜撚都唔識
淨係識cut
但係超市生果幾萬盒, 幾十萬盒就睇唔撚到
其實每件貨都係一層泡泡膠一層紙盒啫
最多咪幾盒嘢夾埋包多層膠
冇所謂啊 想做咪做 唔想做咪唔做 唔好迫人囉
我反正就跟班商家有錢佬唔做 你吹啊
咁你應該怪商家佬,唔係怪環保嘅推手
呢啲設施點睇都係起喺石鼓洲好過起喺屯門下話
定係離地撚以為屯門仲係周街都係牛
因為環保塔利班淨係識cut cut cut
唔撚識限制塑膠餐具要賣得比環保餐具平
屌你老母乜撚都唔識, 淨係識cut, 正廢閪
屯門咁撚大, 你諗緊嘅屯門係邊個範圍呀離地撚
一早已經問呢班成日突個龜頭出嚟俾人屌嘅環保撚幾多件有STEM degree
已經好俾面冇指明bio chem envir material
你個世界係咪得黑同白,1同0
一定要去到極端?
其實我都幾環保
窮人係咁
咁你應該怪政府,唔係怪市民
有degree喺手都無用
根本諗野係離撚晒地
諗野淨係識諗埋一邊
睇野又係淨睇一邊
超市每日幾十萬個膠盒嘅消耗就當睇唔撚到
仲有啲樽裝水, 飲品每日又有大量消耗又唔撚理
淨係晒cut cut cut
recycle, upcycle又唔諗下有乜野可以做
根本香港就係無一條好嘅環保回收鏈可以令啲塑膠有回收, 再用嘅價值
明明塑膠已經有幾款係可以回收再造
要求製成品用指定塑膠又唔撚識
淨係識用"環保"餐具, 但係啲carbon footprint又唔撚理
表面睇落環保, 其實只係戇撚鳩鳩
我本來係有即棄膠用㗎喎
依家係俾完$2都冇得用喎
咁你話喺邊個問題喇?

知唔知點解垃圾徵費都冇咁大noise?
因為垃圾徵費錢可以解決問題
走膠係俾咗錢都冇好嘢用
自問都唔係一個浪費嘅

以前寫字溫書寫到張紙滿晒先唔要,重要拎去鋪垃圾筒

外賣餐具剩返會儲起再用

屋企掛牆扇用咗3x殘晒都用緊

前排重傻到想拎舊電去電池回收箱,點知地鐵連個回收箱都冇埋

重有更多不能盡錄

但而家睇住啲環保惡勢力不斷搞為市民,得寸進尺

我想保護環境,卻沒有人保障我的日常生活

所以決定咩都唔理,想點用就點用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞