其實有無法例都好,大家都可以自發做環保工作

215 回覆
56 Like 251 Dislike
其實我都冇乜影響,我已經自備緊即棄膠嚟用
掉落街
自發做咪算, 做乜要逼人用啲垃圾紙餐具
你講啲野收成期班仆街全部做緊啦屌你老母臭閪環保塔利班
咁你知唔知,政府其實唔會淨係諗到去Phase 2?
你可以諗吓政府嘅最終目的係乜嘢。

講起垃圾徵費又諗起樣野
阿媽為咗之後比人徵少啲費
已經換咗幾件仲用得嘅電器同埋櫃
真係好撚環保
佢地唔撚識用紙餐具就平2蚊, 反而要全世界一齊畀多2蚊用垃圾紙餐具
咁你點睇垃圾徵費不斷推遲
啲商家反而用呢條新例嚟搵錢
一套呢啲爛鬼紙/木餐具肯定唔洗1蚊
唔係唔識
啲即棄餐具幾仙一套,你叫佢平$2?蝕晒大本啦
反而收$2唔單止唔蝕,仲直頭係大賺
你覺得可以量化嘅咩?
你唔好唔記得喎,嗰14億人係唔會接收你哋半點嘅垃圾個噃。
你睇吓香港剩返嗰一個堆填區仲可以捱到幾耐?

而家唔係你想唔想慳,而係唔輪到你唔慳。
而家唔係你想唔想環保,而係唔輪到你去唔環保。
你哋根本就冇得揀。
你地冇地方揼垃圾,係唔關佢事㗎啵。
佢喺個堆填區仲有0.1%容量嗰陣時,跟手就關閉咗個堆填區。
到時有權勢嘅人先至可以揼垃圾。
你咪話唔慌唔好玩。
都唔關我事㗎喎
我最多咪著保護衣同口罩出街
一個唔小心啲細菌病毒傳咗出去,好似2022第五波個巴基斯坦清潔工單嘢咁啫
冇嘢㗎,戴多個口罩囉
之後會變成要有許可證先可以入口同埋生產。
起多幾個焚化爐燒撚埋你老母個臭閪都仲得呀屌你老母
咁冇嘢嘅,咪一早買定啲唔會降解嘅膠囉
1000支唔夠,10000支夠唔夠?
轉口港同人講唔畀入口塑膠
屌你老母講出嚟都用下個死人閪腦先啦
其實屋企人享外國住過,都會垃圾分類,但有一日俾我地見到倒垃圾阿姐一鳩就全部同你倒返埋一齊,咁我地咁辛苦分黎仲乜
啱,所以無論我點做,都係要浪撚費,吹鳩?
宜家係国家安全同環保行先
好難排除呢個可能
你味自己去做囉,你又迫人,環保塔利班。自由喎!
限制班商家環保餐具要比塑膠餐具平
佢地就自然識得塑膠餐具加4蚊, 環保餐具加2蚊
出嚟個效果自然都係塑膠餐具貴2蚊
但係環保塔利班淨係識一味cut cut cut
垃撚圾
咁好啦,唔好怪香港人無情
絕大部分香港人會對依啲環保撚作適當回應。鍾芯豫同綠領行動班垃圾會付出相應代價
晌啲焚化爐起好之前,個堆填區已經爆咗啦。
淨係諗住燒,諗得咁膚淺。
有冇啲新意啊?
你講得呢句一定唔撚知啲轉口貨用幾撚多塑膠
淨係轉口貨啲塑膠消耗量已經係非普通人所慳能夠達到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞