其實有無法例都好,大家都可以自發做環保工作

215 回覆
56 Like 251 Dislike
你老母用袋唔生你就最環保
巨嬰仲未戒bb車
dllm 樓主收咗環保組織幾多錢?
真,連環保自制都做唔掂,唔好同我講咩世界公民,人權自由
Top20%富人 佔碳排60%
你去同佢地講吖嘛 欺善怕惡廢柴
咁你咪買指定袋當超市購物袋咁用囉,重用到用唔到就裝埋垃圾揼咗佢。你唔自己整爛佢咪可以做到晒你要做嘅野。

留番啲資源比你好唔好?
走塑膠政策+垃圾徵費係為咗保護我地僅餘無幾嘅堆填區資源。否則我地唔會等得切石鼓洲焚化爐起好投入運用,然後內地又唔收你地啲垃圾。

到時睇下你可以揼去邊。

我真係忍夠依啲環保撚。絕大部份嘅環保撚都係為自身利益做啲損害他人嘅行為,仲要打住正義旗號喺度''教育''人,提倡用法律限制人,懲罰人,仲要係刑事法律會令人坐監會留案底

冇乜計,教化咗你地20幾30年,你地用事實證明咗你地係唔會接受教化的。
而家只係合適的升級而已,你地係咎由自取。
其實咁耐以嚟你哋口中嘅「反環保撚」都係同緊你哋講
呢啲政策係冇可能減少塑膠垃圾
因為大部分人都係繼續用外賣派嘅即棄餐具或者淘寶買即棄餐具
自備餐具只係少數人 咁都諗唔明
平時有用環保袋
環保呢啲都係留返俾樓豬呢啲有錢人算啦
見到佢啲建議 我呢啲窮撚真係環保唔起
有無諗過生於香港已經係地球嗰top20%?所以咪同你講囉
當年喺舊登見啲人俾人起底都係咁樣兜
其實我好唔明點解連自備餐具都咁辛苦
地盤佬喺二三十層樓嘅地方開工
講緊連電話銀包都唔帶上去
屙屎屙尿都係搵個膠袋解決完包糯米雞
食飯都要吊個外賣飯盒上去
你同我講叫佢哋自備餐具
首先唔好講到全港打工仔都係咁嘅環境,現實上亦冇可能就依一小撮人,所以就咩都唔做

for specific case就有specific method,如果連飯盒都可以吊上去,買返工前放底餐具一齊吊埋上去囉,嫌麻煩咪俾錢買囉
你試吓入地盤講丫
睇吓啲工友屌唔屌鳩你
700萬人口慳200日先等於14億人口一日消耗
仲未計堆企業消耗量係正常人嘅幾百倍
慳你老母臭閪
環保你老母個死臭閪
原來環保就要被人拉,係犯法
屌你老母環保塔利班
有無下一代根本唔重要
唔通你下一代要學琴棋書畫,補習又要全社會夾錢啦喎
你睇樓主講啲嘢就知佢好撚離地啦
咁佢啲環保建議都係留返俾佢嘅富貴圈子算啦
咪撚玩鳩我啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞