其實有無法例都好,大家都可以自發做環保工作

215 回覆
56 Like 251 Dislike
唔講餐具啦,費事沒完沒了咁嘈嚟嘈去,唔好講咩恐唔恐怖分子,好多嘢自己都做得到:

出街帶個環保袋
買車之前諗吓係咪真係有需要
鋁罐飲品代替膠樽飲品
膠樽拎去回收機回收
拆得出嚟嘅鋰電池唔好就咁掉落垃圾桶,拎去回收桶
生活唔好過量食肉
平時節日諗吓係咪真係要送過度包裝嘅禮物
冷氣平時唔使開到殮房咁凍
可以關嘅嘢就關咗佢,減少耗電
去海灘去行山,唔好留低垃圾
所以交比你做喇
你自己做飽去
環保關我撚事
我最後一代,
鍾意掉膠袋落海,
鍾意倒建築廢料係郊野公園,
鍾意做火車頭污染空氣,
鍾意夜晚鳩叫噪音污染,
其他人關我撚事,
我冇生十個仔已經夠晒環保
哥爾夫球場灑水一次等於普通人幾十年嘅用水量
唔好成日淨係諗意識形態對抗,係兩件獨立事件嚟,無論人哋點做,你都可以做好自己
你講果啲野好多人都做緊 有咩咁特別
能力之內而唔會增加生活成本嘅我ok。
即係講緊拎住個膠樽見到回收箱我會扔落去or落街買餸前順便拎屋企環保袋等等。

但係你叫我屋企自己做廢物分類,外賣走塑個啲真係不了
我可以理解做環保撚欺善怕惡
叫普通人走塑簡單就呼籲多d
大財團權貴叫唔郁咪叫普通人做好自己
有無錢嫁
同意,我已經依足法例
喺淘寶買咗成千支即棄膠飲筒嚟自備出街用,好環保
用水淋草好似冇乜問題
咁你咪好支持以色列人屠殺加沙上面嘅阿拉伯人
環保袋真係好on9
一人一個就話環保,而家閑閑哋一個人有十個,保條撚

利申:用嚟用去都係一個
乜都唔呼籲嘅話,你係咪又要理解做環保撚乜都唔敢做?
你都真係痴撚線
你而家搞環保係為左真環保定自我感覺良好
人地灑一次水等於我幾十年用水量
咁我環保嚟jm9 環境嚟有咩用
有啲人返一日工等於你成年人工收入,你係咪又打算乞食算數?

10%都唔夠
但極擾民 速遞包裝用嘅膠都唔知餐具幾多倍
仲要斬大量樹
完全唔符合效益

搞好回收再講啦
回收完咪又係送堆填區
仲未計啲環保餐具本身都要落膠粒同膠coating
再加埋有班友會淘寶即棄膠餐具
即係冇減少到
都講咗唔講餐具,費事沒完沒了咁嘈,返返嚟正題先
不過順帶一提,要改變人用膠餐具嘅習慣,離不開就係增加佢嘅麻煩,同埋收錢,所以轉紙餐具唔係唔可取嘅辦法,如果你真係嫌子餐具唔好用,咁大個人,咪自備餐具囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞