其實有無法例都好,大家都可以自發做環保工作

215 回覆
56 Like 251 Dislike
其實好明白你呢種點解我努力咗,身邊嘅人唔努力去做嘅感受,所以喺自己層面咪最影響多啲人一齊做,一啲我影響唔到嘅層面,就交俾啲有能力影響佢嘅人去影響
我真係身體力行,唔係得個講字
我買麵包都逐個麵包買,以確保舖頭同顧客(我)都依足一張單最多俾一個袋嘅法例要求
我符合晒政府啲環保法例,冇犯法,好環保
小朋友鬥氣

其實你真係可以唔支持環保

但係基於人道立場,希望你唔好浪費人生,走去嘥時間做特別破壞環境嘅事
香港三個堆填區2040年飽和
叫班反環保撚一人講一個
有建設性嘅反建議出嚟,再講
咁你理撚得我哋 你自己做啦
你都戇撚柒鳩!

我要聽你點?
唉…

自己去淘寶買飲筒返嚟真係好小事,不過覺得呢樣嘢可以炫耀,覺得可以企出嚟話俾人聽我好醒呀,覺得可以拎嚟激人,真係好可悲

或者對你嚟講學吓點樣做一個心智更成熟嘅人優先過環保議題。
扔多d垃圾有將浪費人生?
基本動保立場 建議環保狗唔好浪費人生搞咁撚多野 愈多人反感愈適得其反
香港咪有垃圾徵費,我作為守法公民
到時一定唔會慳啲綠色膠袋錢,更加唔會用假嘢
買車之前諗吓係咪真係有需要
生活唔好過量食肉
平時節日諗吓係咪真係要送過度包裝嘅禮物

其實呢三點好奇怪
樓豬係咪十幾萬當散紙嘅人嚟
乜有人係一時衝動買車㗎

禮物唔係都係拎張包裝紙包住咋咩
可以點過度包裝

咩叫過量食肉
啲肉唔平㗎喎 可以點食過量
唔係淘寶買飲筒值得炫耀
係我作為一個守法公民,已經符合晒政府嘅環保法例要求
係一個好乖嘅香港市民,所以好值得炫耀
幾時禁私人飛機或者高官轉坐公共交通工具?
車可能真係收入同圈子問題,唔歧視你

過度包装呢四個字喺Google搵應該搵到已經入埋wiki

過量食肉已經係一個醫學會concern嘅問題

https://www.med.hku.hk/zh-HK/news/press/20231009-HKUMed-finds-high-red-meat-consumption-likely-to-increase-the-risk-of-cardiovascular
咁呢啲嘢你都係留返俾你嘅富貴圈子當買贖罪劵算啦
我同好多連登仔無福消受你嘅建議
懷疑樓主曲線
好似19年鬥黃鬥走哂d 淺黃/中立去對家
富貴圈子要環保易到傻啦
你出$1 回收一個膠樽
包保全香港街邊垃圾桶冇膠樽
全港阿婆幫你執去回收
我已經講嘅做法係最溫和同埋對日常生活都做到

不如各位巨嬰反省吓,新聞訪問連幼稚園學生都學得識,點解自備餐具都咁辛苦
而家係你為駁嘴而駁嘴
環保=不短視 / 不環保=短視,嚟個係一個謬論
其實宜家啲回收機一個膠樽一毫子
一日限入三十個都有啲婆仔走去垃圾桶度執啲膠樽回收
不過樓豬呢啲離地撚唔會明㗎啦
你存在喺呢個世上已經代表你已經浪費緊另一個人畢生嘅地球資源 - 你食嘅嘢、你著嘅衫、你搭嘅巴士、你住緊嘅屋⋯⋯

如果你係咁大愛,就唔應該繼續再生存,留返剩餘嘅地球資源俾另一人

做唔到就唔好L同我哋講環保
人唔係反對環保
係反對環保錯重點

你想搞環保 唔該做d效率高d既野
同大財團講 佢地既浪費比市民多10倍以上
麻煩你用10倍以上時間去同大財團解說
相信效果更佳
人唔係反對環保
係反對環保錯重點

你想搞環保 唔該做d效率高d既野
同大財團講 佢地既浪費比市民多10倍以上
麻煩你用10倍以上時間去同大財團解說
相信效果更佳
樓豬點會得罪啲既得利益者先得㗎
得罪哂啲人你叫人哋點喺個圈子撈落去
咪拎啲窮撚尋開心囉
宜家就覺得白馬驛之禍係件好事嚟 夠環保
我又唔會話呢個係藉口,但根本冇可比性同埋係有錯覺喺裏面,近十年香港做咗幾多嘢係針對機構式嘅污染,唔係跟開環保消息嘅人根本就唔知,無論針對浪費食水,建築物料污染,涉及當中嘅發牌,或者比較鼓勵性嘅約章式宣言式活動,其實一路都有做

今時今日你試吓開間工廠污水倒到周圍係,或者有啲煙噴到周圍係,睇吓會點

而對呢啲嘢嘅規管去到邊個程度,先可以叫小市民一齊幫手出力,根本就冇可比性,係咪檢控咗100間公司就可以推一條法例咁樣吖?
你到底真唔知定假唔知
啲工廠食肆不嬲都直接排放污水㗎啦
政府派人落嚟查咪收斂幾日囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞