[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
感謝
7950x3D係搵笨柒之作
得其中8核有x3D
技術未成熟好多問題

但係單CCD既7800x3D就ok
純打機最強CPU
咁樣感覺上會好啲
少但係唔係無既,你要求係乜?
想請問嚟緊諗住幫部電腦upgrade cpu,宜家應唔應該等埋新cpu出先upgarde
不如你比用Intel 既理由出黎睇睇
細過antec p110
唔要玻璃同燈
ATX板
最好白色
機箱唔計3000
3000蚊for cpu 同底版
水冷可以加多3-400
你本身用緊乜cpu先,cpu同底板綁埋一齊,新cpu intel已經轉socket用唔到舊板,amd就照樣用am5
antec p20ce,細p110小小,不過白色版係玻璃,鐵側板得黑色
https://www.antec.com/product/case/p20ce
fd north,白色,不過側板係mesh panel唔係純實心一塊鐵板,睇下你o唔ok
https://www.fractal-design.com/products/cases/north/north/chalk-white/
所以我個list最後咪簡左north
咁其實都唔係差好多,最多粒cpu變14600k,底板一樣,水冷如果要有個mon仔show圖既話就再俾多小小用Thermalright Frozen Warframe PRO
CPU:14600K BOX $2210
MB:Asus ProArt B760 Creator D4 ATX $1260
AIO:Thermalright Frozen Warframe PRO 360 BLACK ARGB $729
Total:$4199
你嫌貴既話cpu就落翻12600kf
Fracatal Design真係少數仲一路有出非玻璃側板case既牌子
啲games 根本唔會用到另一個CCD 去RUN
兩個CCD 都放晒V cache落去都無用
所以 7800X3D 同 7950X3D 係打機時就差唔多

咁7950X3D 搵唔搵笨係睇你點用部電腦, 部腦除左打機外乜都唔做, 咪7800X3D 夠用
如果會一路打機一路做第二啲野 (好似直播/錄影), 7950X3D 就好啱用
想問我底板係rog crosshair viii impact 用唔用到gskill 32x2 ram 我見asus 個底板ram list 無32x2 ram
唔該哂詳細解答—~
想問下個機箱有無位裝埋副Mon
想玩好耐
同埋舊野插無邊個位
個問題就係
x3D先天散熱問題
所以比非3D版採用較低頻率同電壓
而且不支援超頻
所以係非遊戲程式既表現上會不如非3D版本

除左用大量資源開發既3A遊戲
可以針對兩個CCD區別處理
絕大多數程式或遊戲都出現各種狀況
簡單如CPU工作錯配
(遊戲由非3D CCD處理或相反)
嚴重時有穩定性問題
特別係遊戲同非遊戲程式同時運作時會更嚴重

剛剛先睇完jay2cent講完用7950x3D中伏
仲屌鳩d bios出極都係柒

所以用x3D只推7800x3D
7900同7950x3D都係搵笨柒
個list係廢
年中咁多ram出廠唔可能全部test晒
你邊對ram咩spec配咩CPU

四百幾蚊咋
題外話雖然無咩事都唔想淘實 客服又Reply 得勁快
任問唔嬲
香港唔生性真係無計
琴晚半夜1點問佢野 今日朝早七點半Reply左我
香港果d下晝先返工,夜晚早一早收工
5950x 本身用緊corsair 3600 dddr4 32x2 壞左1條
想換曬2條
呢隻箱應該裝唔到4隻hdd
用料差,好快發黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞