[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
g持, 有乜撚野唔係made in china先?
雖然d 野有分內銷同外銷規格, 但點解要歧視大陸製。

利申,我自己個人選tuf唔想煩用料同散熱設計。
如果你純粹係cs2 fps唔夠既話都可以好平咁解決既,淘粒5700x3d 1300港紙,再買多2條8gb 3200 ram 300幾蚊加到total 32gb,唔使2000蚊就搞掂,不過見你都俾到17k,好似成部砌過都得條list可以參考下,咁樣性價比高啲,張卡等年尾出50系再換都得
始終覺得5950x同7950好似唔係差太多,如果換5950x可以比我捱多兩三年等多一兩代先換好似爽好多
btw唔該師兄
Asus 4070 super tuf ~5800, rog ~6000
Galax 4070 super ~4600

但~6100-6200可以買到palit/inno 3d/zotac/colourful 最低級嘅 70 ti super

依家用緊1080 144 mon 黎緊應該會上2k,睇過啲評測話ti super for 4k,短時內我都唔考慮直接買4k mon,有冇必要俾多幾百上ti super嘅低階卡?

散熱對我黎講係好大因素,睇過啲跑分/拆卡嘅片,主要分別係凸面平面設計/熱管數量嗰啲,就算同一樣4070 super都可以差十幾度,如果差咁遠變相又會影響性能,咁係咪買返推得郁2k而且散熱又好啲嘅70s高階,唔洗夾硬上tis?

唔該晒師兄.
如果機箱我想轉A4-H2O,咁cooler係咪要轉?係嘅話有冇話轉邊隻好?

就咁睇有冇咩問題?
好似樓上咁講
57或者58x3D都贏27x好多
5950x差唔多夠買新平台
睇筆直做人
A4 H2O 有條cooler list可以跟
主要係個cpu 泵限高55mm
重度打機,所以想用7800x3D
10k內,GPU用住舊卡3080TI先
你係打機覺得唔夠用咁工作方面你覺得點?
純打機真係57x3D>all
連ram都唔需要換
3200同3600基本無分別
16GB同64GB要睇你用唔用到咁多
淨打機16都夠
一定係上70tis
張卡推唔盡自然無咁熱
性能既野可以而家用唔著但唔可以低
其實我都推介2k唔上唔落咁
直上4k會好d
10k唔計顯示卡砌乜都得啦
你去油二度睇下有咩78x3D套裝抄條睇下?
多謝師兄. 睇嚟好似得240 AIO用到,冇咩風冷選擇
Thank you師兄

想問埋12600kf搭70tis會唔會cpu性能落後太多?
2k其實4070s性價比好過4070tis,但係唔係嗰啲5000幾6000蚊既4070s,galax 4600你嫌散熱唔夠好既話giga windforce 4900已經夠嗮,仲可以解260w power limit,無乜特別需要唔使考慮貴過4900既4070s
好似無乜咁唔知了,可能windows bug咗都有機會
a4h2o本身就係aim用水冷既不過7800x3d對於散熱無乜要求,隨便買隻裝得落最平既240aio當買機箱風扇送cooler就得
1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [5月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray (砌機減$30)
價錢:$2,599

1 x [5月優惠]Gigabyte B650M AORUS ELITE AX AM5 DDR5 Micro-ATX (現貨)
價錢:$1,499

1 x KLEVV Cras V RGB 48GB (2x24GB) DDR5 6000MHz C30
價錢:$1,199

1 x [5月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x [5月優惠]Corsair RMe Series™ RM850e Fully Modular Low-Noise ATX Power Supply ATX3.0 Fully-Modular
價錢:$749

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,964
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw2MDY0LDczMjUsNzc5NSw3OTE3LDc5NTc
試吓行ram test , 呢排有冇插到啲咩新嘢落部機?遇過係插完個外置m2 ssd reader之後成日藍畫面,唔插就無事。
Ram可以點test?
冇插過野落部機
好似上個禮拜Update完windows同bt左套25GB既戲就開始咁
呢幾個月部電腦有時打打下機無端端黑Mon冇反應,有時睇睇下片都係咁。想問下可以點樣check下發生咩事
https://youtu.be/lpGKfMcABSM?si=bONhCclXfH8aKBp2
條片求其搵嘅,上網都多教學可以搵個啱嘅睇。你都可以試吓剷走最新個windows update 。
Intel cpu 13/14系列 呢排好多人藍mon/死機/ 打機閃退
唔知你係咪都係受害者
明白如果改成咁o唔ok?

牛轉fsp 850w atx3.0,aio其實jonsbo tg240呢啲cheap嘢就得
https://pcbuilder.jumbo-computer.com/?cartId=bj4TWouXPznesD8nol63Q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞