[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
唔急既話你呢個budget直接等年底砌5090+新一代cpu啦水貨超級炒價5090應該都買到
條list除左嫌錢腥好似無乜意義
太多ROG智商稅
目前打機7800x3D配4090就已經頂配
7950x3D係伏
底板太貴但對性能0影響

而4090香港買唔到只能買4090D

4k240溢價太高
一來4090推4k絕大部份game都上唔到240
二來打CS/LOL呢類衝FPS既game就唔會4k
都唔講你本人有無寫輪眼

三叔990pro
同級KC3000或者SN850X風評好好多

ram落返6000C30穩陣同埋有2x32GB
不過一般打機2x16GB已經夠做

如果等得就下一代AMD同埋去台灣買張5090
DDR5下一代起碼7200-8000MHz
Intel Core i7 14700F tray $2740

MSI B760M GAMING WIFI $789

Kingston FURY BEAST D5-5600 32G $920

ASUS RTX4070Ti DUAL OC $6799

Samsung 980 Pro 2TB $1385

ANTEC NE850GM ATX3.0 $930

白色機箱B $455

Jonsbo TG240 白色水冷 $480

組裝+測試服務 $250

以上總數 $14748

想問下有冇更好既選擇,個list 既野match嗎?
主要打機為主
小弟想買部或者搵人幫手砌部mini pc,平時應該都係會用嚟打下LOL多,其他槍Game可能好耐先同朋友打一兩次,budget大約$5000。想問大家有冇咩推介?
本身諗住升級下部腦
換張4080, 但係換得黎又要換埋隻牛拉過d線
跟住個youtube係咁彈50系就出
真係心大心細
香港都買唔到勁過4090嘅卡 無所謂啦
去台灣買出唔出到境
玩下lol想開最高畫質 應該夠做?
有無更高性價比選擇
1 x [5月優惠]AMD Ryzen 5 7600 + MSI PRO A620M-E + ADATA 5600MHz 2x16GB DDR5
價錢:$2,199

1 x ADATA LEGEND 850 2TB Gen4x4 M.2 2280
價錢:$1,039

1 x [5月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16GB GDDR6X
價錢:$6,599

1 x MSI MAG A750BN 750W 80 Plus Bronze PCI-E 5.0
價錢:$399

1 x DarkFlash DK260 Air Tempered Glass 4把ARGB風扇 ATX - Black
價錢:$329

1 x [5月優惠]Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE ARGB CPU Cooler
價錢:$179

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,824
如果唔用顯示卡有好多細機仔咩7840HX就夠打LOL
但如果想玩其他game建議起碼$6000出部有顯示卡既機
LIAN LI UNI FAN TL 120 Reverse Blade 反葉 WHITE 白色 3xFan Kit with Controller 三風扇組合附控制器 UF-12RTL3W

5V3PIN ARGB個隻,奇怪嘅係我之後再拎舊電腦試都可以插再到,但就係新電腦插極都插唔到

宜家用落係用到,但係唔知係咪因為我無插到呢嗰接口,佢而家set跟主機板燈色係無反應
每次開機嗰幾把扇都會自己跳返去彩色同最光,好似幻彩詠香江咁
唔急咪等50系再升級
lol你搵部minipc都夠做睇下我上面覆嗰部
你係講邊個頭插唔到有無相
Amd幾時有新u
傳就傳年尾咯
3799咁𠹌癲!?
夠做啦lol真係算對電腦要求最低既game嚟
Lol你買部MacBook都玩到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞