[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
1 x [6月優惠]PNY GeForce RTX™ 4080 SUPER LED 16GB GDDR6X OC + ADATA XPG Cybercore 1000W 白金全模組十年保 (送12vhpwr線)
價錢:$8,698

1 x Intel® Core™ i5-14600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,099

1 x [6月優惠]Gigabyte Z790 D DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$1,199

1 x KLEVV Cras V RGB 48GB (2x24GB) DDR5 6000MHz C30
價錢:$1,199

1 x (預訂) KLEVV CRAS C920 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$550

1 x [獨家6月優惠]ADATA STARKER AIR C ARGB ATX - White (單買不設送貨)
價錢:$299

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,423
https://www.faroll.com/customize#NDk0OSw1MDQ3LDc0NDYsNzQ3MSw3OTE3LDc5MTksODA0NA

特價之選
1 x Intel® Core™ i5-14600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,099

1 x Gigabyte B760M AORUS ELITE X AX DDR5 LGA1700 Micro-ATX
價錢:$1,549

1 x KLEVV Cras XR5 RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C32
價錢:$899

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer White 1-Click OC 16GB GDDR6X
價錢:$6,699

1 x MSI MAG A850GL ATX 3.0 PCIE5 WHITE 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x [獨家6月優惠]ADATA STARKER AIR C ARGB ATX - White (單買不設送貨)

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler - White
價錢:$319

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $13,842
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1MTUzLDU5NjUsNzQ0Niw3NDcxLDc0ODUsNzg5Nyw4MDY0
加條真係全白
如果你想cut cost既話我覺得咁樣都ok

1 x [年度最抵優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + Gigabyte B650M Gaming Plus WIFI + ADATA Lancer Blade 2x16GB 6000MHz C30 (砌機減$100)
價錢:$2,699

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

1 x [6月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16GB GDDR6X
價錢:$6,599

1 x DEEPCOOL PN750D 750W 80Plus Gold ATX 3.1 PCIe 5.1
價錢:$579

1 x DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x Microsoft Windows 11 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

總計: $12,493
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MTI0LDc0NzEsNzcyOSw3ODAsODAxOCw4MDYz
可以參考下?個set條ram轉呢條白色ram
https://www.faroll.com/product/7299/6adata-lancer-rgb-ddr5-32gb-2-x-16gb-ddr5-6000-mhz-c30---white40

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - White + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - White + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - White (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [年度最抵優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + Gigabyte B650M Gaming Plus WIFI + ADATA Lancer Blade 2x16GB 6000MHz C30 (砌機減$100)
價錢:$2,699

1 x (預訂) Colorful iGame GeForce RTX 4080 Super Ultra White OC 16GB-V GDDR6X
價錢:$7,999

1 x MSI MAG A850GL ATX 3.0 PCIE5 WHITE 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

總計: $13,415
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MzI0LDgwMDEsODA2Myw4MDY0
唔係話想評價D咩純粹係想問下,我仲砌機果個年代10年前係高登你話推list有張淒慘虹一係就仇人list想伏人一係就聽俾人笑,點解依家油二有賣可以馬上轉哂風向
我覺得都唔係個個推
至少我唔推
同埋大家都知道係二線平野將價就貨
非不得已壓價先會用
主要都係顯示卡
底版都係不了

但係個價差的確係度
難免有人會心郁
要睇返個人接唔接受到二線牌子
顯示卡而家成萬蚊張
高低差都幾千蚊
咁肯定有d取捨

聽講話個代理有誠意
我唔知點先算係
不過油二肯定有商業理由先會賣
至少係有錢賺先
七彩虹而家係邊間廠造
見大陸forum話佢以前係Palit , 之後因為Palit 太垃圾換左PC Partner, 但睇新聞chaintech 十年前已經拍緊七彩虹
有啲嘢真係風水輪流轉既10年前高登你講淘寶買個cooler隨時都俾人話假貨又爆炸呢樣嗰樣,而家啲人有啲成皮嘢既laptop/幾千蚊mon都淘寶/京東買,同埋呢十年電腦嘢既發展我覺得就係一啲傳統一線牌子無乜進步反而係度cut cost提高margin,中低階定位既product喪cut料割嗰啲淨係信牌子既人既韭菜,反而二線牌子係有進步,最典型既例子就係msi ventus系列仆你個街3條熱管+膠backplate+雙風扇+鎖220w既4070super一開始夠膽賣5199,我諗以前都無人會估到msi啲卡除咗suprim會變嗮垃圾掛而asus giga都唔好得去邊,asus就高溢價,dual賣對家中階價,tuf賣對家高階價,rog賣對家高一個型號既卡既價giga就慣性一開始用料唔錯跟住出rev2.0 cut料,不過佢本身啲溢價都無咁高淨係比二線牌子貴啲係御三家入面算好小小,跟住就算唔講用料講售後服務又無乜出色之處,三大牌壞卡咪又係代理擺低張卡翻廠等1-2個月同堆二線牌子一樣壞率at least係個人用家角度感覺唔係好大分別,所以我自己而家真係放棄嗮啲所謂品牌信仰淨係睇性價比算,我出啲list如果無乜特別要求就基本上係all-in性價比,你自己覺得有乜唔妥就轉走啲件反正我係覺得俾多幾舊水甚至成千蚊去買張三大牌既卡都唔會保證張卡無咁易壞,但係一開始揀二線牌子就真係100%保證day1慳到啲錢可以拎嚟做其他嘢,悠二係賣七彩虹之前我都已經成日用其他鋪頭出啲七彩虹卡既list仲成日俾人負皮唔知係咪倒太多米搞到悠二都入埋七彩虹鬥平不過我覺得咁樣咪幾好,唔介意咪二線卡慳錢,多個選擇,介意既咪俾多小小三大牌買個安心咯
主要打機用, 咩GAME都會玩
個機箱覺得好靚, 好想要
新手左砌右砌出黎 求細屌
筆直3萬左右, 如果想全白又點改好

CPU
- Intel® Core™ i9-14900KF 24 Cores 32 Threads 32M $4149 SALES
$4399
主機板
- ASUS TUF GAMING Z790-PRO WIFI ATX $2790
顯示卡
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 D 24GB GDDR6X $15299 SALES
$16999
RAM
- G.SKILL Trident Z5 RGB Series DDR5 64GB (2 x 32GB) DDR5 6400MHz CL32 (F5-6400J3239G32GX2-TZ5RW) - White $1949
火牛
- FSP Hydro G PRO ATX3.0 (PCIe5.0) 1000W 80 PLUS Gold Full Modular PSU $1200 SALES
$1399
SSD
- Kingston KC3000 2T M.2 NVMe GEN4x4 SSD $1249
機箱
- HYTE Y70 Touch EATX Case - White $3599
散熱
- NZXT Kraken Elite 360 RGB 360mm AIO liquid cooler (White) $2399

服務:
上門收機服務 (30日) - $0
產品: $32634
砌機: $80
總額: $32714
除左有錢真好
唔知有咩可以評論

成部機砌得埋運作到
但係打機似乎無必要咁砌
同級效能平$10000應該都砌到
但你要靚仔又出得起錢咁你覺得有咩方向去改呢?
預算差唔多
想砌黎出年玩mh
平時都係睇下片 少打機
呢部夠玩?
我仲諗緊等5080定砌4080好
大家點睇?
全白用唔夠半年變灰色
點解仲要砌全白
唔識set唔好用14900k
跟底板default超頻半年就會收皮
俾盡落14700k 極限頻率低D出事都易搞
睇你budget....
傳5080 同4090D 相若..... 個價萬幾起啦
同4080s 無得比
外國14GEN I7, I9好似爆得好大獲, 穩陣D打機係咪落返I5-145/146K/147好D
唔該晒ching,就照你個list執,不過唔知係咪仲要apply咩優惠,我按件逐個入去睇價錢,發覺click入去未必係佢個show個價,例如個wd ssd 出面89,click入去就119。
如果差咁遠 可唔可以出手救下我
K 同 KF 又有咩分別
我見價錢都差唔多

我都驚要做工程師會唔識搞
如果你預下年既話會唔會等下年先砌會好啲?到時新一代cpu同卡都出咗一段時間,會抵過而家砌
睇你急唔急啫而家有部打到機既腦咪等下5080再砌,如果古董機太lag頂唔順咪而家砌4080
全白/RGB/玻璃側透,三大砌完用一段時間就後悔既嘢
打機一律建議7800x3d
最基本全白4090d打機list就呢條22799,你自己睇下有乜唔啱心水就加錢換
https://www.faroll.com/product/8020/6amd-7800x-3d-32gb-ram-2tb-ssd-rtx-4090-d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞